persveilig seminar

— woensdag 8 augustus 2018, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse academici publiceerden in neptijdschriften

Universiteitsbibliotheek Utrecht - © Piet en Blanke | Hollandse Hoogte

Uitzoekwerk van het onderzoekscollectief ICIJ heeft uitgewezen dat honderden Nederlandse academici hun wetenschappelijke artikelen hebben gepubliceerd bij zogenoemede ‘rooftijdschriften’; tijdschriften die tegen forse betaling artikelen publiceren zonder enige kwaliteitsbeoordeling. Dat staat vandaag in de Volkskrant, die inzage kreeg in de databank van ICIJ, het consortium dat eerder ook de Panama Papers publiceerde. Laatste wijziging: 8 augustus 2018, 09:58

Uit de databank van het onderzoekscollectief blijkt dat er tussen 2012 en 2018 ongeveer 300 artikelen van zeker 750 Nederlandse wetenschappers werden gepubliceerd bij Omics, een uitgeverij die sinds 2008 vanuit India zo’n 700 tijdschriften zou uitgeven. In Amerika is de uitgeverij al eens op de vingers getikt voor oplichterij, en zijn academici vervolgd voor het opvoeren van dergelijke publicaties op hun CV.

Het onderzoek richt zich ook op het Turkse Waset, dat vooral conferenties organiseert, en daar verslagen van publiceert.

Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.