Nederlands Dagblad stopt met columns van politici

Het Nederlands Dagblad neemt afscheid van haar columnisten die tevens politici zijn, schrijft Nico de Fijter in een redactioneel commentaar dat zaterdag in de krant verscheen. 'De krant is er niet om de belangen van de ene of de andere politieke partij te behartigen.'
Jarenlang schreef Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Gert-Jan Segers eens in de zes weken een column voor het Nederlands Dagblad. Daar begon hij al mee voordat hij Kamerlid was, maar ging daarmee door ook toen de ChristenUnie onderdeel werd van het kabinet. Kortgeleden besloot Segers te stoppen met zijn column. ‘Dat besluit riep op de redactie gemengde gevoelens op.’ Op de redactie vroeg men zich regelmatig af: ‘Is het oké om een invloedrijk politicus, die ook nog eens leiding geeft aan een regeringspartij, om de zoveel weken in de krant carte blanche te geven? Is dat te verenigen met die voor een democratie zo wezenlijke journalistieke kerntaak: het controleren van de macht? Ik denk van niet’, schrijft De Fijter.
‘Lange tijd fungeerden een aantal Nederlandse kranten als de spreekbuizen van het verzuilde Nederland. [...] Door de ontzuiling en de professionalisering van de journalistiek ligt die tijd alweer ruimschoots achter ons. Dat is de kwaliteit van de journalistiek ten goede gekomen. De krant is er niet om de belangen van de ene of de andere politieke partij te behartigen’, aldus de hoofredacteur. Ook de columns van andere politici - waaronder twee senatoren voor de SGP en het CDA - zijn inmiddels gestaakt.
‘Wij moeten vanuit onze identiteit en in onafhankelijkheid onze journalistieke taak vervullen. De identiteit van het Nederlands Dagblad brengt met zich mee dat christelijke partijen onze bijzondere aandacht krijgen. Daar verandert met het verdwijnen van de politieke columnisten niets aan. Laat dat maar aan onze politieke redactie over’, vindt de hoofdredacteur. Gert-Jan Segers is desondanks welkom om - net zoals andere lezers van de krant - middels ingezonden brieven te reageren op het nieuws en politieke ontwikkelingen.
Praat mee