banner festival 23

— dinsdag 13 december 2022, 10:15 | 0 reacties, praat mee

Nederlands Dagblad stopt met columns van politici

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van ChristenUnie en tot voor kort columnist voor het Nederlands Dagblad - © Robin Utrecht / ANP

Het Nederlands Dagblad neemt afscheid van haar columnisten die tevens politici zijn, schrijft Nico de Fijter in een redactioneel commentaar dat zaterdag in de krant verscheen. 'De krant is er niet om de belangen van de ene of de andere politieke partij te behartigen.' Laatste wijziging: 13 december 2022, 10:29

Jarenlang schreef Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Gert-Jan Segers eens in de zes weken een column voor het Nederlands Dagblad. Daar begon hij al mee voordat hij Kamerlid was, maar ging daarmee door ook toen de ChristenUnie onderdeel werd van het kabinet. Kortgeleden besloot Segers te stoppen met zijn column. ‘Dat besluit riep op de redactie gemengde gevoelens op.’ Op de redactie vroeg men zich regelmatig af: ‘Is het oké om een invloedrijk politicus, die ook nog eens leiding geeft aan een regeringspartij, om de zoveel weken in de krant carte blanche te geven? Is dat te verenigen met die voor een democratie zo wezenlijke journalistieke kerntaak: het controleren van de macht? Ik denk van niet’, schrijft De Fijter.

‘Lange tijd fungeerden een aantal Nederlandse kranten als de spreekbuizen van het verzuilde Nederland. [...] Door de ontzuiling en de professionalisering van de journalistiek ligt die tijd alweer ruimschoots achter ons. Dat is de kwaliteit van de journalistiek ten goede gekomen. De krant is er niet om de belangen van de ene of de andere politieke partij te behartigen’, aldus de hoofredacteur. Ook de columns van andere politici - waaronder twee senatoren voor de SGP en het CDA - zijn inmiddels gestaakt.

‘Wij moeten vanuit onze identiteit en in onafhankelijkheid onze journalistieke taak vervullen. De identiteit van het Nederlands Dagblad brengt met zich mee dat christelijke partijen onze bijzondere aandacht krijgen. Daar verandert met het verdwijnen van de politieke columnisten niets aan. Laat dat maar aan onze politieke redactie over’, vindt de hoofdredacteur. Gert-Jan Segers is desondanks welkom om - net zoals andere lezers van de krant - middels ingezonden brieven te reageren op het nieuws en politieke ontwikkelingen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.