— woensdag 17 december 2014, 09:01

‘Nederland leert niks van Snowden’

Tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards, een prijs voor de ergste privacyschenders van het jaar, heeft klokkenluider Edward Snowden gezegd dat Nederland duidelijk niet heeft geleerd van zijn onthullingen. Snowden, die per videoverbinding aanwezig was, wijst er op dat de Nederlandse overheid wetgeving strenger maakt en de bevoegdheden van inlichtingendiensten AIVD en MIVD juist uitbreidt. Snowden wees ook op de introductie van het zogeheten decryptiebevel, op basis waarvan verdachten hun wachtwoorden moeten overhandigen. Snowden kreeg tijdens de avond een prijs voor zijn bijdrage aan de privacy. Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid kreeg (voor de vierde keer) een Award voor privacyschending. Laatste wijziging: 18 december 2014, 14:32

Opstelten krijgt die prijs omdat hij vasthoudt aan de bewaarplicht - al is die in strijd met Europese richtlijnen -  en wil dat Nederlandse politiediensten wereldwijd mogen hacken. Verder wil Opstelten databases die voor andere doeleinden zijn opgezet, openzetten voor recherchewerk. In een reactie op de uitreiking zegt Opstelten dat hij die ‘met gepaste dank’ aanvaardt.

“Tegen de gevaren van misdaden als cybercrime, jihadisme en kinderporno moeten wij ons wapenen. Daar zitten wij als overheid bovenop. Zo nodig scherpen wij de wetgeving aan. Maar nieuwe en ruimere bevoegdheden voor politie en justitie zijn altijd aan strikte voorwaarden gebonden. Zoals een rechterlijke toets. Een zorgvuldige afweging staat voorop. Het belang van privacy speelt altijd een grote rol”, aldus Opstelten.

Meer bij Tweakers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.