— woensdag 12 december 2012, 12:36 | 0 reacties, praat mee

HDC neemt kopij af van De Persdienst

UPDATE De Persdienst van uitgeverij Wegener heeft zijn eerste klanten binnen, buiten de eigen Wegener-kranten. De vijf regionale kranten van HDC Media gaan, na het afscheid van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) eind dit jaar, gebruik maken van de diensten van de onlangs gelanceerde persdienst. Hoofdredacteur Kees Pijnappels meldt aan Villamedia dat er, na de ondertekening van het contract, met de HDC-kranten nu dus dertien klanten zijn. Hoofdredacteur Peter Bergwerff van het Nederlands Dagblad had eerder al aan Villamedia laten weten dat er met ingang van 1 januari kopij zal worden afgenomen van de Volkskrant.

Het contract is nog niet ondertekend, maar er ligt al wel een principe-overeenkomst, zo zegt Bergwerff. Half juni werd bekend dat de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) zou stoppen, nadat Wegener eerder bekend maakte te beginnen met een eigen persdienst. De GPD verzorgde de boven-regionale berichtgeving voor 15 regionale kranten in Nederland.

Aangesloten dagbladen, zoals het Nederlands Dagblad, moesten op zoek naar vervanging. “Wij kiezen voor deze nieuwsleverantie, omdat de redactie van de Volkskrant onzes inziens een kwalitatief en kwantitatief uitstekende nieuwskrant maakt, waarvan wij graag gebruik maken om onze lezers op de hoogte te houden van het reguliere nieuws-van-de-dag. Dat stelt onze eigen redactie in staat haar energie te steken in de vervaardiging van een complementair nieuws- en achtergrondaanbod voor onze specifieke doelgroep: het christelijke volksdeel”, aldus Bergwerff.

Hoewel een dergelijke samenwerking niet voor de hand ligt maakt volgens Bergwerff niet uit. “Dat de Volkskrant ideologisch gezien andere wegen kiest dan wij staat een journalistiek verantwoorde en onafhankelijke nieuwsvoorziening door die krant niet in de weg. En uiteraard maken wij uit haar aanbod een eigen(zinnige) keuze, zoals we dat ook vele jaren lang deden uit de productie van de GPD.”

Eerder was al bekend dat een ander lid van de GPD, de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC), kopij gaat afnemen Het Algemeen Dagblad en Het Parool. De intentieverklaring is nog niet omgezet in een contract, maar hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden laat desgevraagd weten dat “de samenwerking een feit is”. Omgekeerd zullen de kranten van de Persgroep gebruik maken van de nieuwsstroom van de twee kranten van de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC).

Bekijk meer van

Wegener De Persdienst

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.