banner festival 23

— woensdag 7 juli 2021, 12:31 | 0 reacties, praat mee

Nationale en internationale reacties op aanslag Peter R. de Vries

© Nico Garstman | ANP

De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries op dinsdagavond heeft veel losgemaakt, in zowel binnen- als buitenland. Laatste wijziging: 7 juli 2021, 14:59

Dunja Mijatovic, mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, zegt geschokt te zijn over de aanslag. Ze stelt dat alles moet worden gedan om daders en opdrachtgevers voor het gerecht te krijgen en “te zorgen dat de veiligheid van journalisten in Europa wordt gewaarborgd.”

Het Genoot van Hoofdredacteuren gaf een verklaring uit waarin het stelt dat hoewel “de precieze achtergrond van de laffe aanslag nog onbekend is, dit niet anders kan worden gezien als een aanslag op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee de rechtstaat.” Het Genootschap zegt zich te zullen blijven inzetten voor de veiligheid van journalisten en voor het vrije woord.

Misdaadverslaggever Mick van Wely weet het niet in woorden te vatten, zegt hij op Twitter. Hij prijst de politie voor het snel aanhouden van verdachten in de zaak, waaronder de vermoedelijke schutter.
Hij schreef gisteren voor de Telegraaf een stuk over zijn collega, die niets wilde weten van beveiligingsmaatregelen. “Misschien gaf het feit dat hij zoveel zware vijanden en bedreigingen getrotseerd had, hem een gevoel van onaantastbaarheid”, aldus Van Wely.

De politie liet vanochtend weten dat er nog twee verdachten over zijn in het onderzoek. Er werden op diverse plaatsen in Nederland huiszoekingen uitgevoerd.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima lieten weten geschokt te zijn over de aanslag:

Ook de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) heeft de aanslag stevig veroordeeld. “Het is de zoveelste aanval op de persvrijheid in Europa.” EFJ President Mogens Blicher Bjerregard zegt dat het beschermen van (onderzoeks)journalisten zodat ze hun cruciale werk kunnen doen “essentieel is voor elke democratie.”

Algemeen secretaris Thomas Bruning van beroepsvereniging NVJ noemde de aanslag gisteren verschrikkelijk en ondenkbaar. “Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep recht in het hart. Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd”, aldus Bruning.

De familie van Peter R. de Vries zegt dat hun grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Ze zijn dankbaar voor de de vele steunbetuigingen uit het land.

Voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Henk Naves zegt in een reactie dat de aanslag “een schok door de rechtstaat” jaagt.

“Onze gedachten zijn bij Peter R. de Vries en zijn naasten, en ook bij zijn collega’s. Journalisten zoals hij controleren de rechter en houden ons daarmee scherp. Ze zijn onmisbaar binnen onze democratische rechtsstaat en we moeten alles op alles zetten zodat ook zij hun belangrijke werk zonder vrees voor geweld kunnen doen”, aldus Naves.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.