— donderdag 16 december 2021, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: gearresteerde fotograaf in detentie overleden

Mandalay in Myanmar, afgelopen 10 december. Op de Dag van de Mensenrechten werd in Myanmar 'stil gedemonstreerd', door niet de straat op te gaan. | AP

In Myanmar zou een op 10 december gearresteerde freelance fotograaf in detentie zijn overleden. Officieel is over het welzijn van fotograaf Soe Naing niets bekend, maar de militaire junta zou familie hebben ingelicht over zijn dood. Persvrijheidsorganisatie CPJ kreeg geen respons op vragen. Laatste wijziging: 16 december 2021, 11:24

Werk van Soe Naing - beeldverslagen van de doorlopende demonstraties tegen de machtsovername - is gebruikt door diverse buitenlandse media, stelt de Associated Press. Hij publiceerde ook werk op Instagram.

Als de fotograaf daadwerkelijk in gevangenschap is overleden, moeten de omstandigheden en de betrokkenen worden geïdentificeerd en is vervolging van belang, stelt CPJ. Soe Naing zou de eerste journalist zijn die sinds de machtsovername in februari zijn arrestatie niet overleefde.

De familie kreeg naast het overlijdensbericht van de junta ook de mededeling dat de fotograaf op dezelfde dag is gecremeerd.

Myanmar heeft volgens schattingen inmiddels 26 journalisten gevangen gezet. Het staat daarmee met stip op nummer twee van de beruchte ranglijst van repressieve regimes, die eerder deze maand verscheen. Alleen in China zitten meer journalisten achter tralies.

Bekijk meer van

Myanmar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.