persveilig seminar

— dinsdag 14 april 2015, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Mufzure damp

Oscars, Ringen en Tegels. Elk mens heeft behoefte aan glamour. Zelfs journalisten. Het gala van de Tegeluitreiking doet elk jaar weer een poging uit te groeien tot de Oscar-show voor de journalistiek. Laatste wijziging: 16 april 2015, 11:51

In de Haagse Schouwburg hijsen vakgenoten elkaar blijmoedig op de schouders en dan kan de situatie ontstaan dat deze beroepsgroep ineens denkt dat de ganse natie smacht naar een tv-uitzending over dit gebeuren. ‘Volgend jaar moet dit op NPO 1 worden uitgezonden’, zei spreekstalmeester Joost Vullings van de NPO Radio.

Aandoenlijk dat er op zo’n avond dan nét te weinig slingers uit de lucht vallen of er een bigband speelt die niet helemaal het niveau haalt van Thad Jones. Gelukkig was Lee Towers er wel, een icoon dat een open doekje ontving van de scherpslijpers die zelden zelf applaus krijgen. Zo gaat dat in glamourland hè: je heb mensen die een Tegel winnen en mensen die beroemd zijn.

Goed, en dan te bedenken dat het hele feest is gestoeld op een verzonnen quote van H.J.A. Hofland. In zijn boek ‘Tegels lichten’ haalt de Journalist van de Vorige Eeuw een citaat aan van Reginald Morris, uit zijn boek ‘Lifting the Big Stone’. ‘Toen de reusachtige tegel eindelijk zover boven de grond was gehesen dat het daglicht het onderliggende aardoppervlak overal bereikte, werden de lieren gestopt. Uit de kuil klonken knisterende en ritselende geluiden.’

‘Prachtig, maar Morris bestaat niet’, aldus een ingewijde die hierop stuitte na een Google zoektochtje. ‘Dit heeft Hofland verzonnen.’

En dat was niet de enige man die een pijnlijke waarheid sprak. De meest journalistieke quote kwam van een Haagse wethouder. Terwijl de journalisten zichzelf feliciteerden, zei Rabin Baldewsingh: ‘Wat is het eten hier slecht’.

Vanaf het balkon hoorden we vervolgens een Morris-achtige verschijning grinniken: ‘En uit de kuil steeg een lauwe, mufzure damp op’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.