— dinsdag 18 april 2017, 08:39 | 0 reacties, praat mee

FD en Trouw teleurgesteld omdat Tegel uitblijft

Trouw en Het Financieele Dagblad zijn „verbaasd en zeer teleurgesteld” dat het Panama Papers-project dit jaar geen nominatie voor een Tegel heeft gekregen. Dat zegt FD-hoofdredacteur Jan Bonjer tegen NRC. ‘Panama Papers’ is de benaming van een enorme verzameling vertrouwelijke documenten over wereldwijde belastingontduiking. De Duitse krant Süddeutsche Zeitung kreeg in 2015 via een anonieme bron de 2,6 Terabyte aan data in handen en deelde die met het ICIJ, waardoor vierhonderd journalisten uit een kleine tachtig landen toegang kregen. Na een jaar onderzoek verschenen er vanaf april 2016 wereldwijd veel publicaties over. Laatste wijziging: 18 april 2017, 08:48

‘Ons gemeenschappelijke onderzoeksteam heeft uit de data veel eigen nieuws weten te genereren’, zegt Bonjer. De twee Nederlandse dagbladen hebben zich daarmee volgens hem in het internationale ICIJ-netwerk goed op de kaart gezet.

Het ICIJ is het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten. Dat won vorige week wel een Pulitzer prijs voor het onderzoekswerk.

Bonjer rekent er op dat de jury zich verantwoordt voor haar keuze. ‘Ik snap dat ze teleurgesteld zijn’, zegt Martijn Kirsten namens de organisatie van De Tegel tegen NRC, ‘maar dat zijn anderen ook. Het gros van de ruim driehonderd inzendingen is niet genomineerd.’

Of het juryrapport met een toelichting gaat komen die specifiek ingaat op het niet nomineren van Trouw en FD, kan hij niet zeggen. ‘Maar ik kan me indenken dat de teleurstelling niet weggenomen wordt’.

Vanavond worden in Den Haag in zeven categorieën Tegels uitgereikt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.