— donderdag 16 december 2010, 10:07 | 2 reacties, praat mee

Moreel beroep op PCM managers

De Centrale Ondernemingsraad van de Persgroep is teruggekomen op een eerder besluit om geen actie te ondernemen tegen het door de Ondernemingskamer geconstateerde wanbeleid bij PCM Uitgevers. Deze week besloot de COR om ‘een moreel beroep te doen’ op de managers om ‘een aanzienlijk deel’ van hun uitkering die ze hebben gehad vanwege de managementsparticipatie- regeling te storten op de bankrekening van een ‘goed doel’.

‘Een juridische procedure om het geld op de bankrekening van de uitgever terug te storten is niet haalbaar,’ zegt de huidige COR-voorzitter Lex Zwanenburg. Vandaar het morele beroep. De COR gaat hierover in januari in overleg met de verschillende vakbonden. Het morele beroep is ook voorgelegd aan de Raad van Bestuur van de Persgroep, die eerder afzag van juridische procedures tegen het gevoerde ‘wanbeleid’ van de managers van destijds (2004-2007). De Raad van Bestuur zal in januari een reactie geven.

In de tijd dat het Engels/Luxemburgse private equity fund Apax (2004-2007) voor 47,5% eigenaar was van de uitgever van de Volkskrant, Trouw , NRC-Handelsblad, Next en deels het AD ontvingen 27 managers bij de uittreding van Apax in 2007 een uitkering van in totaal 7,9 miljoen euro. De vier hoofdredacteuren en de twaalf adjunct-hoofdredacteuren zagen om principiële redenen van de regeling af. Zevenentwintig van de zestig managers die er voor in aanmerking kwamen niet. De voorzitter van de Raad van Bestuur (van 2006-2007) Ton aan de Stegge ontving 1,9 miljoen euro, Theo Bouwman (voorzitter RvB van 2002-2007) 3,2 miljoen (inclusief vertrekregeling), Philip Alberdingk Thijm ( lid RvB 2006-2007) 1,7 miljoen (incl. vertrekregeling en bonustoekenning), Bert Coenradi (financieel directeur 1998-2006) 578.000 euro, Ben Knapen (lid RvB 1999-2005) 1,5 miljoen (bonustoekenning en vertrekregeling, zag af van managementsparticipatieregeling) en Antonie Zoomers (lid RvB 2000-2006) 1,06 miljoen (alleen vertrekregeling). De overige twintig managers die van de regeling gebruikt hebben gemaakt zijn niet bekendgemaakt door de Ondernemingskamer.

 

Bekijk meer van

PCM

Praat mee

2 reacties

Bert Vuijsje, 16 december 2010, 23:34

Het blijft mij verbazen hoe staatssecretaris Knapen, bij PCM toch een van de grote wanpresterende profiteurs, voortdurend buiten schot blijft. In een grote-mensenland als Amerika zou hij vóór zijn benoeming duchtig door de Senaat aan de tand zijn gevoeld, en het lijkt mij zeer twijfelachtig of hij daar zou zijn benoemd.
Ik weet nooit of ik moet huilen of lachen wanneer de staatssecretaris weer eens streng optreedt tegen overbetaalde managers op zijn nieuwe vakgebied.

J.C. Roodenburg, 17 december 2010, 14:07

Het vervelende is dat de toenmalige COR ook akkoord is gegaan met de overname door Apax en met de Apax-uitkering. Want ook de meeste ‘gewone’ werknemers hebben een ‘bonus’ ontvangen. Er waren wel COR-leden tégen, maar die hebben zich neergelegd bij de meerderheid. Eigenlijk hadden ze met veel lawaai zich moeten terugtrekken!

Knapen was maar een (belangrijke) pion in dit gebeuren. Je kunt hem moeilijk kwalijk nemen dat hij in de schoot geworpen gelden accepteert, terwijl bijna alle werknemers dat hebben gedaan. De bonussen verschilden natuurlijk wel erg in hoogte.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.