— donderdag 30 maart 2017, 10:36 | 0 reacties, praat mee

Moorden op journalisten zijn voorbode ‘worse to come’

Een overzicht van alle moorden op journalisten, tussen 2000-2013 | Journal of Peace Research

De Washington Post bericht over een interessant onderzoek op basis van ruim 1300 moorden op journalisten en mediapersoneel tussen 2002 en 2013. Wetenschappers aan de universiteit Mannheim en Zürich hebben uit die sombere statistieken brede conclusies getrokken. Laatste wijziging: 30 maart 2017, 16:45

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de wetenschappelijke uitgave Journal of Peace Research. Onderzoekers Anita Gohdes en Sabine Carey schrijven in de Washington Post over voorspellingen die op basis van de data zijn te doen.

Journalisten komen ook ver van officieel oorlogsgebied om. Mexico, waar een drugsoorlog woedt, is voor journalisten wereldwijd het gevaarlijkst. Paradoxaal komen - naast doden door directe oorlogshandelingen - de meeste journalisten om in landen die niet als uitzonderlijk repressief gelden, aldus Gohdes en Carey.

De meetlat voor die conclusie is de zogeheten Political Terror Scale, een objectieve standaard uit de jaren tachtig om terreur vanuit de autoriteiten te meten.

De meeste moorden blijven onbestraft. Er is zelfs een correlatie tussen de landen met de meeste moorden op journalisten en de minste veroordelingen van daders. In koplopers Bangladesh, Brazilië, Mexico, Pakistan en Rusland leidt een moord zelden tot nooit tot een veroordeling.

De vraag wie achter een moord zat, blijft daardoor meestal onbeantwoord. Alleen als er een groep verantwoordelijkheid claimt, zoals drugsbendes of terreurgroep IS, bestaat daar geen onduidelijkheid over. Volgens de onderzoekers zijn overheden eerder geneigd op te treden als een duidelijke dader(sgroep) is, maar daalt de interesse om de zaak uit te zoeken als mogelijk eigen functionarissen of politie-eenheden betrokken zijn.

Het onderzoek met de titel Canaries in a coal-mine? stelt verder dat moorden op journalisten meestal de opmaat zijn voor algemene verslechtering van mensenrechten in het land en meer geweld tegen de algemene bevolking. Het onderzoek toont een toename van martelingen, moord en ander geweld aan, in de jaren na een journalistieke moord.

“Niemand verwacht een plotse verbetering van de mensenrechtensituatie in landen als Sudan of Syrïe of een plotse knik omlaag in landen als Canada of Noorwegen.” In ‘middenmoot-landen’ wat betreft mensenrechten kan een journalistieke moord een indicator zijn voor aanstaande verslechtering van de vrijheden. Meer bij de Washington Post | Rapport Canaries in a coal-mine? What the killings of journalists tell us about future repression [.pdf]

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.