banner festival 23

— donderdag 23 maart 2023, 11:36 | 0 reacties, praat mee

Marian Husken en Maike van Leeuwen maken podcastserie over misdaad

© Maarten Delobel

In de podcastserie 'Wie praat, die slaapt' onderzoeken misdaadjournalist Marian Husken en journalist Maike van Leeuwen of de inzet van kroongetuigen nog wel houdbaar is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Laatste wijziging: 23 maart 2023, 16:04

Volgens het duo zijn er genoeg actuele aanleidingen om de podcastserie te beginnen. In het Marengo-proces zijn bijvoorbeeld al drie personen die betrokken zijn bij de zaak - de broer van de kroongetuige, zijn advocaat én Peter R. de Vries - vermoord, legt Van Leeuwen uit. Daarnaast maakte minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid afgelopen november bekend dat ze de regeling voor kroongetuigen wil uitbreiden. Het kabinet wil zich nog over dat voorstel buigen.

‘Dat riep bij ons de vraag op: “Is de methode van het inzetten van kroongetuigen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad nog wel houdbaar?” Het is niet aan ons om die vraag te beantwoorden’, benadrukken ze, ‘maar wij zijn er om informatie en inzicht te geven, zodat luisteraar daar zelf een mening over kan vormen’.

De misdaadjournalistiek is geen onbekende voor Husken. Ze werkte jarenlang samen met Harry Lensink voor Vrij Nederland. Als presentatoren van ‘de Willem’-podcast volgden ze samen het dossier van de zaak tegen Willem Holleeder en andere misdaaddossiers. Afgelopen februari werd ‘de Willem’-podcast in een nieuw jasje gestoken met nieuwe muziek en vormgeving. Het duo presenteert de podcast nu in roulatie met Yelle Tieleman, misdaadjournalist van Follow The Money en Jan Meeus, misdaadjournalist van NRC. De podcast draagt nu de naam ‘de Nieuwe Willem’.

Complexiteit
Door de complexiteit en onwetendheid van het grote publiek over het onderwerp kroongetuigen, was het waardevol om hier een aparte podcastserie over te maken, vonden ze. Husken en van Leeuwen leerden elkaar kennen op de redactie van podcastplatform Dag en Nacht Media. ‘Rond vorig jaar mei gingen we praten over het opstarten van deze podcast. Het idee kwam van Marian en productiehuis Sublab. Over kroongetuigen wist ik nog niet veel. Marian wel door haar eerdere werk en de boeken die ze erover schreef. Ik heb veel van haar kunnen leren’, zegt Van Leeuwen.

Hun werk staat nooit stil, omdat er in het dossier regelmatig nieuwe ontwikkelingen zijn. ‘Vorige week zat Marian in De Bunker, [de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, red]. Het was één dag voor de publicatie van de podcastserie. Ze belde me om te vertellen dat kroongetuige Nabil B. zonder advocaten bij de zittingsdag aanwezig was. Dat was een actualiteit die de podcast nog relevanter maakte, maar ook lastiger omdat het dossier voortdurend in beweging is.’

OVV-rapport
Begin deze maand publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een kritisch rapport over de feitelijke beveiligingssituaties van de drie slachtoffers in het Marengo-proces. ‘Met de inzet van een kroongetuige kunnen in potentie mensenlevens worden gered, maar het kan ook mensenlevens kosten’, schrijft de Raad. Husken: ‘Het was een schokkende gebeurtenis, de moord op Peter R. de Vries. En die moord had alles te maken met de beveiliging rondom de kroongetuige in de zaak.’

Archiefmateriaal
In iedere podcastaflevering wordt een kroongetuigezaak uit het verleden geanalyseerd en worden parallellen gelegd met het Marengo-proces van nu. ‘Je wordt mee teruggenomen in de tijd, daarvoor hebben we veel archiefmateriaal kunnen gebruiken.’ In de derde aflevering, die deze week gepubliceerd werd, is het Openbaar Ministerie (OM) het onderwerp van gesprek. ‘Het OM zocht in de zaak met de eerste officiële kroongetuige, ook voor het eerst heel actief zelf de media op.’ Van alle media-aandacht die er toen was voor deze zaak, is een compilatie te horen. ‘Zo hoor je dat er ook buiten de rechtszaal dus een strijd gevoerd wordt. Dat zie je ook nu nog’, legt Van Leeuwen uit.

Transparantie
Voor de podcast hebben de twee journalisten met veel hoofdrolspelers rondom kroongetuigendeals kunnen spreken. ‘Omdat we slechts delen uit die gesprekken gebruiken, wilden we - ook met het oog op transparantie - een aantal interviews volledig publiceren op podcastplatform Podimo. Bijvoorbeeld het volledige gesprek tussen Fred Teeven en Martin Witteveen, twee (voormalig) officieren van justitie, die de eerste officiële kroongetuigendeal sloten.’ Het duo wil dat iedere aflevering ‘in balans’ is: ‘Zodat je niet alleen maar hoort: “Kroongetuigen inzetten is een goede methode om de georganiseerde misdaad te bevrijden of juist niet”, zeggen Husken en Van Leeuwen.

In de eerste zeven afleveringen van de serie worden de zaken rondom verschillende kroongetuigen behandeld met hoofdrolspelers van destijds. In de achtste en laatste aflevering wordt er teruggeblikt. Iedere woensdag verschijnt een nieuwe aflevering.

‘Wie praat, die slaapt’ is een co-productie tussen Sublab en Dag en Nacht Media voor Podimo. De podcast is via alle apps te beluisteren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.