training eu starters

— donderdag 5 september 2019, 13:07 | 0 reacties, praat mee

Ministeries overschrijden bezwaartermijn bij Wob-verzoeken vaker

© ANP

De twee maanden wettelijke bezwaartermijn van verzoeken, die middels de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) worden opgevraagd, worden steeds vaker overschreden. Laatste wijziging: 18 september 2019, 15:11

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant (betaald, via Blendle) naar alle 2.077 verzoeken volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) die de Rijksoverheid sinds 2016 online heeft gepubliceerd. En de vertraging lijkt de laatste jaren alleen maar toe te nemen. (betaald via Blendle)

Waar ministeries in 2016 in 61 procent van de gevallen de termijn van twee maanden overschreden, is dat in de eerste helft van 2019 71 procent. Het ministerie van Volksgezondheid was in 90 procent van de verzoeken te laat. HMaar het ministerie stelt dat bij omvangrijke en complexe verzoeken vaak afspraken worden gemaakt over uitstel. Als een ministerie deze dan nakomt, geldt het voor het ministerie ook als ‘op tijd’. In 2018 was daarmee op 52 procent van de Wob-verzoeken tijdig gereageerd.

Het ministerie dat het snelst verzoeken beantwoordt is Defensie, dat op tweederde van de Wob-verzoeken binnen twee maanden antwoordt.

Bekijk meer van

Wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.