onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 12 februari 2014, 09:14

Minister Plasterk overleeft debat

Minister Plasterk heeft het urenlange debat over de afluisterpraktijken van de Nederlandse inlichtingendiensten overleefd. Hij kreeg wel een motie van wantrouwen van D66, maar daar was geen meerderheid voor. De oppositie had vooral problemen met het niet informeren van de Kamer over het feit dat niet de Amerikaanse NSA maar de Nederlandse geheime diensten metadata verzamelden. Na afloop zei Plasterk dat hij zijn "uiterste best doen om het vertrouwen te herwinnen". Ook zei hij dat hij minder gaat optreden in tv-programma's en dat hij voortaan sneller "geen commentaar" zal zeggen. Hij denkt niet dat het verloren vertrouwen bij een flink deel van de oppositie hem zal hinderen bij debatten over andere dossiers. Daarvoor was de kritiek op hem te speciaal aan het onderwerp van de inlichtingendiensten verbonden, schatte hij in.

Plasterk maakte uitvoerig zijn excuses voor zijn speculaties over het aftappen van telefoongegevens. Hij speculeerde vorig jaar oktober en november in de media en in de Kamer dat de Amerikanen in ons land 1,8 miljoen data over telefoongesprekken hadden verzameld. Eind november bleek echter dat de Nederlandse dienst NSO het had gedaan.

“Ik heb een verklaring gepresenteerd, terwijl ik niet zeker wist of die correct was. Dat was beslist zeer onverstandig van mij. Ik had dat niet moeten doen. Een niet vaststaande verklaring opperen, was een verkeerde keuze. Ik had me moeten beperken tot wat ik met zekerheid kon zeggen. Ik bied daarvoor mijn excuus aan”, aldus de minister.

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.