— woensdag 9 december 2009, 14:48 | 1 reactie, praat mee

Metze verliest geding Rijkswaterstaat

Onderzoeksjournalist Marcel Metze krijgt geen toestemming om een onafhankelijk en kritisch boek, dat hij in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS) schreef, in eigen beheer te publiceren. Hij deed contractueel afstand van dit recht, aldus de rechter. Het boek 'Veranderend Getij' handelt over zelfverkozen ingrijpende reorganisatie die RWS tussen 2003-2008 uitvoerde, na kritiek op het functioneren van de organisatie. Toen het boek af was, wilde RWS het niet uitbrengen, waarop Metze aankondigde het zelf te willen publiceren. RWS weigerde, waarop een kort geding volgde. Metzes boek zou begin volgend jaar uitkomen, maar RWS wil nu zélf met een (gewijzigde) editie komen. De Haagse rechter stelt dat deze actie van RWS zeker geen schoonheidsprijs verdient, maar dat Metze vooraf instemde met eventuele wijzigingen of verwijdering van tekst door RWS.

Volgens de rechter heeft RWS de schijn tegen, nu het “een haar onwelgevallig boek” niet integraal wil laten verschijnen. “De organisatie is willens en wetens met een kritische onderzoekjournalist in zee gegaan, die bovendien is aangemoedigd om openhartig en onafhankelijk te werk te gaan”, constateert de rechter.

Echter, Metze heeft enkel het recht bedongen om, wanneer hij door wijzigingen niet meer achter het boek zou staan, niet langer als auteur te worden genoemd. Van een overtreding van auteursrecht is contractueel gezien geen sprake, stelt de rechter. Metze vond dat RWS met een “gecensureerd boek” aan de haal ging, waar hij -  gebonden aan geheimhouding en onder dreiging van boetes - aan de zijlijn stond. Meer bij Rechtspraak.nl / Metze.nl

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Kees Cornelder, 9 december 2009, 17:09

Waardoor de vraag meteen rijst: waar is het zelfstandig Koninkrijk Rijkswaterstaat nou zo bang voor?
Metze is immers een goede, krititsche onderzoeksjournalist.

Zijn er soms feiten naar boven gekomen die al die koninkjes en prinsjes van RWS wel heel verrekte onwelgevallig zijn?
Oftewel, is de reorganisatie die in 2008 werd afgesloten eigenlijk niet een grote komedie? Je weet wel: poppetje van hier naar daar verplaatsen, nieuw behangetje op de muur plakken en de tuin eens flink aanharken et voilá?

Vast wel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.