Metingen Nederlands internetgebruik roept privacyvragen op

Onderzoek naar gebruik van internet en apps voor het zogeheten MediaPanel, waar mensen tegen een kleine vergoeding aan meedoen, kan voor panelleden die Android gebruiken een privacyrisico opleveren, meldt de NOS. Zo wordt al het surfgedrag van de rond 1500 Android-gebruikers geregistreerd. De meeste data wordt genegeerd, aldus het bedrijf achter de metingen.
Kantar Media verzorgt in opdracht van de Verenigde Internet Exploitanten (Vinex) de metingen. Bezoek aan sites die geen doelwit van de metingen zijn worden wel vastgelegd, maar weggegooid. “We verwerken geen bezoeken die met porno, seksuele of politieke voorkeuren te maken hebben”, aldus Kantar Media in een schriftelijke reactie aan de NOS.
Ook gebruik van andere apps dat waarvoor wordt gemeten, wordt door Kantar Media genegeerd. Stichting KijkOnderzoek (SKO) gebruikte de technologie van Kantar, maar is daar eind 2018 mee gestopt. “Dit is een hele gebruikelijke manier van onderzoek doen. We willen niet weten of mensen zoeken naar een pukkel op hun rug, of allerlei ziektes. Dat is totaal niet relevant. Dit onderzoek was bedoeld om de internetmarkt in kaart te brengen”, stelt SKO-directeur Sjoerd Pennekamp tegenover NOS.
Vinex zegt dat mensen uit eigen beweging aan het MediaPanel meedoen. De resultaten zijn bovendien geanonimiseerd en niet meer naar individuele deelnemers te herleiden. Juristen die de NOS om een reactie vroeg vinden de voorwaarden en uitleg rond de metingen wel vaag. Ook zou de wijze waarop informatie wordt verwerkt onduidelijk zijn, evenals de bewaarperiode van meetgegevens.
Apple strafte recent Facebook en Google omdat ze voor hun metingen privacy-regels van het technologiebedrijf overtraden, onder meer door ook mee te kijken bij al het internetverkeer van deelnemers. Meer bij NOS
Praat mee