— dinsdag 29 januari 2013, 09:37 | 0 reacties, praat mee

‘Meer uitleg media rondom privacy’

Media moeten uitleggen waarom ze privacy wel of niet beschermen. Dat stelt media-ethicus Huub Evers in Trouw. Van tijd tot tijd is er discussie binnen de journalistieke beroepsgroep over de vraag of de privacybescherming zo moet blijven. De laatste jaren is daar het argument bijgekomen dat het weinig zin heeft om de privacy van mensen te beschermen wanneer namen, foto's en andere gegevens op internet voor iedereen te verkrijgen zijn. Evers vraagt zich af of de praktijk van balkjes en initialen niet volkomen ouderwets geworden is in het tijdperk van de social media.

Afgelopen week laaide de discussie weer op naar aanleiding van de beelden van een groepje van acht jongeren die een man in elkaar sloegen in het Eindhovens uitgaansgebied. De beelden zorgden voor ontwaardiging en er ontstond een klopjacht op de vermoedelijke daders. Voor bijvoorbeeld geenStijl was het oppakken van de daders belangrijker dan privacybescherming. Toch blijkt volgens Evers telkens weer in gesprekken met journalisten dat ze het belang van privacybescherming hoog waarderen en dat ze vinden dat de media niet moeten meewerken aan klopjachten en volksgerichten om de daders te pakken. “De enige manier om uit dit dilemma te komen lijkt mij om telkens weer een zorgvuldige afweging te maken, de rol van social media daarin nadrukkelijk mee te nemen en vooral ook aan lezers en kijkers duidelijk uit te leggen hoe en waarom zo gehandeld werd.”

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.