PersVeilig

— maandag 17 mei 2010, 09:05 | 3 reacties, praat mee

‘Discussie over grenzen journalistiek’

Kritiek is er ook op 'vuilnisbakkenjournalistiek', zoals D66-leider Alexander Pechtold het noemt. Hij wil een publieke discussie over de grenzen van de journalistieke vrijheid. In een opiniestuk in de Volkskrant beklaagt hij zich erover dat vuilniszakken bij zijn woning zijn leeggehaald door de makers van het blad Binnenhof, een gezamenlijke uitgave van HP/De Tijd en Weekend. Journalisten van het blad haalden onder meer de vuilniszakken van Pechtold en vicepremier André Rouvoet van straat en leidden daar allerlei privébeslommeringen en persoonlijke wetenswaardigheden uit af. Pechtold noemt dat een nieuw hoofdstuk in de voortdurende zoektocht naar nieuws, primeurs en entertainment. En stelt: "Ik wil niet in een land leven waar 'vuilnisbakkenjournalistiek' normaal gevonden wordt." Meer bij deVolkskrant / ANP via BNR / Het Nieuwsblad Laatste wijziging: 17 mei 2010, 14:36

Bekijk meer van

Praat mee

3 reacties

J. Brands, 17 mei 2010, 09:53

Vuilniszakken omkeren; hoe laag kan de journalistiek zinken? Ik begin mij er onderhand voor te schamen te moeten zeggen journalist te zijn. Het heeft werkelijk niets te maken met op een integere manier je vak uitoefenen of serieuze onderzoeksjournalistiek. Zielig. Hoewel ‘primitief’ waarschijnlijk het woord is dat het beste past. Pechtold heeft groot gelijk met zijn pleidooi.

Kees Cornelder, 17 mei 2010, 12:49

Het doorwroeten van vuilnisbakken van anderen door journalisten, die op jacht zijn naar ‘nieuws’, heeft in de VS en met name in Californië (Hollywood voorop), tot glasheldere gerechteljke uitspraken geleid.
Namelijk dat het eigendomsrecht op huiselijk afval verdwijnt vanaf het moment dat het, mhoo afhalen door vuilniswagens, op de stoeprand of in elk geval buitenshuis wordt gedeponeerd.
Gevolg: menig filmster of andere Bekende Amerikaan heeft een vuilnisvernietiger in of bij zijn huis geïnstalleerd waardoor alle afval tot een soort brei wordt gehakt, waarna dan pas de gang naar de stoeprand wordt genomen.
Dat is dus het logische gevolg van - heel mooi gezegd - de op hol geslagen mediaconcurrentie aldaar.

Aangezien wat de VS gebeurt veel invloed heeft in Europa, kan dit een lichtend voorbeeld zijn voor Bekenden in de Nederlandse maatschappelijke arena die (a) er ab-so-luut niet zeker van behoeven te zijn van enig zelfreinigd vermogen binnen de Nederlandse journalistiek wat betreft de vuilnisbakkenjournalistiek, althans zo is dit met het nieuwe blad ‘Binnenhof’ pas echt manifest geworden.
En (b) die sowieso meer maatregelen zullen moeten nemen om hun privéleven, waartoe partner met of zonder kinderen behoren, af te schermen tegen de journaille.
Vertrouwen stellen in het nakomen van afspraken of in consensussen over does & don’t qua handelen van de journalistiek, is simpel gezegd het achterlijkste wat bijvoorbeeld een politicus kan doen.
Zo en niet anders zijn de kaarten komen te liggen in de maatschappij: Vertrouw Geen Journalist Meer.
Het ‘geval-Ruben’ onderstreept dit slechts.

Dat is dus pech hebben voor de goeden in de beroepsgroep.

Paul Disco, 17 mei 2010, 19:58

Prima dat Alexander Pechtold een ingezonden stuk schrijft naar De Volkskrant. Is allemaal heel goed te volgen. Maar laten we wel wezen: we hebben het hier over HP De Tijd, Weekend en De Telegraaf.
Waarom moet de discussie dan gaan over de media? Dat is een term van het kaliber allochtonen, de hoge heren in Den Haag en de banken. Je kunt weinig met die generalisaties. Het leidt af van de ware problematiek. Noem man en paard en laat de rest erbuiten. Dat lijkt mij meer oplossingsgericht denken. Je kunt tenslotte ook te lief zijn: leg het zweet maar op de juiste ruggen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.