training eu starters

— vrijdag 26 mei 2023, 12:04 | 1 reactie, praat mee

Media-organisaties vragen alle documenten rond persalarmering op via Woo

© ANP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren willen alle documenten - vanaf 2020 – over persalarmering van het ministerie van Justitie. Belangrijk onderdeel daarvan is een advies van de Landsadvocaat aan minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie. Laatste wijziging: 30 mei 2023, 10:56

De organisaties – die nog geen duidelijkheid hebben of journalisten meldingen van de hulpdiensten over incidenten in de toekomst blijven krijgen – hebben een zogeheten Woo-verzoek ingediend bij de minister om de documenten vrij te geven. Het gaat onder meer om een (aanvullend) advies van de landsadvocaat. De minister liet recent aan de Tweede Kamer weten dat de Landsadvocaat het voor de lange termijn ‘juridisch haalbaar’ lijkt dat persalarmeringen worden verstrekt via een gesloten systeem, maar heeft dit advies niet openbaar gemaakt.

Dit is wat ons betreft geen dossier waarbij de overheid de kaarten tegen de borst zou moeten houden

De mediaorganisaties vinden dat dit document beschikbaar moet komen. ‘Dit is wat ons betreft geen dossier waarbij de overheid de kaarten tegen de borst zou moeten houden’, zo schrijven ze in een brief aan de minister.

De organisaties zeggen ‘verrast’ te zijn door een brief van minister Yeşilgöz-Zegerius aan de Kamer, waarin staat dat het automatisch doorsturen van persalarmeringen – zonder voorafgaande belangenafweging - niet wenselijk is. Dit zou blijken uit een ‘hackathon’, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarbij gekeken werd naar alternatieve oplossingen voor de automatische persalarmering in haar huidige vorm.

Handmatig
Dit is zeker niet de conclusie die wij uit de hackathon hebben getrokken, stellen NVJ en genootschap. ‘Integendeel. Van de zijde van de media is juist altijd benadrukt dat het systeem van de persalarmering pas goed is gaan werken toen het verzenden van meldingen geautomatiseerd werd. Bij een systeem van handmatige persalarmering zal per geval in de meldkamer van de politie moeten worden beslist of er handmatig een persalarmering wordt verstuurd. In het verleden bleek dat handmatige systeem zeer slecht te werken. Bij veel calamiteiten bleek geen handmatig persalarm te zijn gedaan. Dat was precies de reden om over te stappen op een automatisch systeem.’

Willekeur
Ook zou het willekeur in de hand werken. ‘De media worden afhankelijk van beslissingen van de mensen in de meldkamer, die vaak onder tijdsdruk worden genomen en waarbij de prioriteit lang niet altijd bij het handmatig doen van een persalarmering zal liggen.’
In de Kamerbrief van Yeşilgöz-Zegerius aan de Kamer staat ook dat huldiensten de dringende wens zouden hebben dat hulpdiensten enkele minuten eerder worden gealarmeerd dan de pers. Dit om de veiligheid en de goede hulpverlening ter plaatse van het incident te kunnen organiseren.
NVJ en Genootschap zien geen reden om de regels rond persalarmering op grond hiervan aan te passen. ‘Er zijn bij ons geen klachten bekend hierover.’

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 27 mei 2023, 17:15

Tja het lukt ze al aardig de pers aan het regeringslijntje te hangen.
Nog even en ze hebben in jullie land al een aardige pers censuur door gevoerd.
Helaas vraag ik me af waarom jullie dit massale accepteren.
Dus die communicatie blijft wel bestaan wordt het niet eens tijd dat die gene die deze onbedachtzaam beslissingen proberen te nemen zelf een op de korl te nemen en uit te zoeken wat haar motief is om van Holland een politiestaat te maken.
Hier gaat veel heel veel.mis dus als je als fotojournalist of journalist niet eens meer je werk kan doen zou ik het omkeren en gaan zoeken waarom men dit wil.
Met andere woorden elek ambtenaar wordt betaald door de bevolking maar heeft geen recht op informatie waar zij of hij hun inkomen verdiend als persfotograaf nou ja voor zover dit nog bestaat met al die amateur.foto.persbureautje dan.
Vroeger was ons vak een echt vak werd goed betaald en we liepen elkaar nooit in de weg,nu moeten dus hulpdiensten a.u.b vragen of de vaak opgeschoten jeugdige kiekjes makers aan de kant gaan voor ze hun belangrijke werk kunnen doen.
Of gewoon in China vragen een scanner te maken en dat is mogelijk die c 2000 af te luisteren.
Het schijnt met een computer te gaan om dat deze razendsnel de door deze c2000 gebruikte manier van 2 weg communicatie kan samen voegen tot een gesprek.
Ik zou niet weten mits de Roverheid en al zeker die persoon die dit op haar geweten heeft hier een politie staat van te maken .
Waar de burgers niet te vertellen hebben .
Jammer maar China lijkt me een goede oplossing om daar eens te gaan informeren .wat zij dus gebruiken om te communiceren kan ook gebruikt worden om te luisteren en dat kunnen ze je niet verbieden toch .
Belachelijk hoe je dankzij de journalistiek deze regering de persvrijheid denkt te onderdrukken.
Gewoon terug naar de ouderwetse manier van vroeger

Maar die computer scanner zou een uitkomst zijn .
Maar dan hem je weer die verdraaid vervelende jeugdige kiekjes makers die alle al hebben verziekt dankzij dus 112 weg er mee amateur persbureautjes.
Misschien een tip .
Als gerenomeerde media bedrijven het vertikken foto’s of nieuws wat ze vaak door kinderen krijgen aan geboden niet meer aan nemen kan de beroeps fotojournalist zijn of haar werk blijven doen tegen een eerlijke loon m.a.w.ook.de.media maakt zich zwaar schuldig aan dit soort goedkope Fotografie en het lastig vallen van hulpverleners dus stop met het aannemen van rommel van deze 112 weg er mee foto en persbureautjes de schuld ligt echt bij jullie zelf

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.