word studentlid

— vrijdag 20 november 2009, 11:29 | 14 reacties, praat mee

‘Media schuldig aan hype rond premier’

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is van mening dat de media verkeerde informatie hebben gegeven rondom de benoeming van de eerste Europese president. Niet premier Jan Peter Balkenende, maar de media hebben dus wat uit te leggen, zo zei hij vrijdagochtend voorafgaande aan de ministerraad tegen journalisten. Volgens de CDA-bewindsman heeft de pers een "geweldige hype'' gecreëerd door steeds te suggereren dat Balkenende veel kans maakt om de eerste president van Europa te worden, terwijl de premier zelf altijd heeft gezegd geen kandidaat te zijn en niet te zijn gevraagd voor de functie. Laatste wijziging: 26 november 2009, 14:51

Bekijk meer van

Europa

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

14 reacties

Cornelis de Wit, 20 november 2009, 13:08

Geacht journaille,
Sinds HKH Beatix enkele jaren geleden al over het vak journalistiek riep dat de leuigen zou regeren, lijkt ‘de’ journalistiek nog steeds niet in staat zelf regulerend of zelf reinigend te kunnen of te willen optreden binnen het eigen gilde. Dat zwakke schildebroeders en -zusters het edele vak aantasten kan kennelijk ook de NVJ niet boeien. De ethiek zou het kaf van het koren moeten willen scheiden. Wie neemt het initatief?

Martijn, 20 november 2009, 14:08

Ik vrees dat Donner wel een beetje gelijk heeft.

jan van capel, 20 november 2009, 14:22

En ik weet zeker dat Donner helemaal gelijk heeft. Erger me daarnaast ook wild aan mensen als Halsema, Pechteld, Rutten, Kant en Wilders die nu de positie van Balkenende verzwakt noemen. Terwijl ze een maand geleden in de kamer voor de microfoon stonden te dringen om te verklaren dat de premier onder geen beding naar Brussel zou mogen vertrekken omdat hij hier zo hard nodig is. Vreselijk hypocriet allemaal.

Teho van den Berghe, 20 november 2009, 15:58

Donner heeft nooit gelijk, maar ik word ook wel eens moe van die lawine aan krantenartikelen over wie wel of niet kans maakt op een fijne baan in Europa. Dat interesseert alleen maar de mieren die onder de Haagse stolp rondkruipen en journalisten die denken dat de burger daar belangstelling voor heeft.

denhaag24, 20 november 2009, 18:26

Jazeker journalisten zijn schuldig aan hun eigen onzin, maar belangrijker is dat a het niet zo interessant nieuws is en b dat alle journalisten aan dezelfde hype hebben meegedaan. Wederom een teken dat de vk of nrc niet beter is dan de metro of nu en wederom een promille oplagedaling en wederom een stap richting dood hout

Kees Cornelder, 20 november 2009, 22:25

‘Leveringsdrift’ in de journaille? Natuurlijk, dit is al tientallen jaren het geval. De concurrentie in medialand is immers moordend waarbij het -uiteindelijk- gaat om advertentiemilimeters en -seconden.
Dit is het enige belangenterrein waarop commerciëlen en publieken in zowel gedrukte als electronische uitingen elkaar echt tegenkomen.
Hypes & hoaxes zullen dus wel aan de orde blijven, helaas.

Olivier, 21 november 2009, 14:53

Het is weer die tijd van het jaar, dat het allemaal de schuld is van de media. Ben het op zich eens met het punt dat de baantjesverdelerij in het Haagse bepaald niet zo boeiend is als de collega’s denken. Maar om direct met hypes te gaan gooien. Inmiddels wordt dit de pavlovreactie van elke teleurgestelde bestuurder. Lobby mislukt; vast de schuld van de media! Je veel te dure, TWEEDE vakantiehuis toch in de verkoop gooien? Schande, schuld van de media. Houd toch op. Zorg gewoon dat je goed doet waarvoor je bent ingehuurd - of dat nou MP spelen is of bellen blazen en linten knippen - en alles komt op zijn pootjes terecht. Maar misschien zit daar de kneep wel in. Beide heren kan je bepaald niet als erg goed in hun vak beoordelen.

Allen Smithy, 21 november 2009, 16:08

Ahh meneertje Balkende, is op z’n teentjes getrapt, dat hij geen eerste minister van Europa geworden en uit onvermogen geeft hij daar de media/journalistiek de schuld van(die overigens net zo rot is al hem).
Dit land heeft sowieso een probleem met notabelen die willen scoren en dan zijn ze ineens weer verdwenen en dan laten zij de opvolgers met de problemen zitten en die vallen in de zelfde herhaling.
Het op de man of groep gooien is wel zo makkelijk…‘het is de schuld van’syndroom…neem nu eens verantwoordelijkheid en zit niet te huilen.
Al die tijd niets gedaan, om er maar voor te zorgen, dat je geen fout kan maken, zodat de kans groter is om eerste minister van Europa, je krijgt wat je verdient en joh…kop op…er is vast wel ergens een functie die wel aan kan, het was gewoon even te hoog gegrepen. Even uithuilen bij mamma en Jack ‘Ass’ de Vries….en met volle moed, weer kracht bij zetten in de technocratie(daar waar de systemen niet meer de mensen dienen, maar de systemen de mensen, waar mensen een nummer zijn en bedrijven de players.)
Ik mis een beetje jouw ‘neo’V.O.C mentaliteit(als kiespijn).
Gewoon weer lekker verder gaan met de burger een wortel voorhouden, want al die schapen nemen toch geen initiatief om jullie de waarheid te vertellen.
ipv mee te doen voor Idols voor de verkiezing van eerste minister van Europa, verspreid wat meer liefde aan het innerlijk…van Nederland. Daar waar de liefde weg is, blijft alleen zakelijkheid over…en dat werkt ziekmakend.
Daar krijg je bijvoorbeeld griep van.
En anders sms je Jan Smit even, die heeft vast nog wel een tuintje in z’n hart.

....en voor Politiekboulevard wil zeggen, ga ook eens het land in en vraag naar de mensen zij illen en hoe ze dat voor zich, hoe dat dergelijke zaken tot stand moeten komen. Vraag naar hun onvrede van deze kistkalverenmaatschappij., waar geld belangrijker is, dan de mens. Probeer dat op een liefdevolle wijze te brengen.

Teleurstellingen zijn er alleen, omdat iemand iets te graag wil en dat dan probeert af te dwingen, middels te hoge verwachtingen en veronderstellingen. Wees eens dankbaar met wat je hebt en als je aan dat geheel voldaan hebt, staat er vast en zeker wel weer iets voor de deur wat binnen je vermogen ligt.

J.P. sterkte man en alles komt goed, met of zonder jou als eerste minister van Europa.

Rick Praamstra, 21 november 2009, 20:53

Wat een huilerij van Donner. Nederland heeft zich een ongeluk gelobbyd. Daar heeft onder meer de NRC vandaag weer een prima stuk over geschreven. Lijkt mij dat een eventueel vertrek van JPB relevant nieuws is. Wellicht dat de media wat te vaak Balkendende hebben bestookt met vragen. Dat is het enige wat je de media zou kunnen verwijten.

Marten, 22 november 2009, 02:51

De ‘hype’ begon ongeveer bij de Algemene Beschouwingen door zijn optreden (niet in vorm) en opmerkingen vanuit de oppositie.

MOntis, 23 november 2009, 09:11

Goh !!
Wat een niveau van journalistiek weerspiegelt zich in die laatste opmerkingen over lobbyen en benoemingen hiervoorafgaand.
Met dat niveau kunnen we direct naar de peuterspeelzaal in Europa.
Geen wonder dat het slecht gaat met de kranten; vooral als zij dit als niveau en onafhankelijkheid beschouwen.
Helaas voor Nederland.
H.Montis

Cas, 23 november 2009, 20:56

@ montis: Pff, wat moet een land met dit soort burgers? Waarom schuiven zoveel mensen in NL hun schuld af op ‘de media’? Ik krijg er enorme jeuk van.. Al zelfs de lakei vd MP daar ook aan mee doet vraag ik af wat voor leiders ons land besturen.. Sinds de marathonloper in het oude Griekenland, krijgt de boodschapper al de schuld van slecht nieuws.. Eeuwenoud dus, maar het blijft treurig. Het is 2009, neem toch eens verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag! Of je nou Harry Potter, prins Pils of Jan Burger bent..

montis, 23 november 2009, 21:20

Beste Cas,

Ik heb me al tot andere boodschappers gewend.
Ave!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.