word actief nvj klein

— maandag 6 januari 2014, 18:39 | 0 reacties, praat mee

Mecom hervat gesprek met Concentra

De Britse uitgever Mecom hervat de onderhandelingen met het Vlaamse Concentra over de verkoop van de Limburgse kranten (MGL). Dat is het resultaat van overleg maandag tussen de top van Mecom, het managementteam van MGL en de Ondernemingsraad. Dat heeft voorzitter Rob Cox van de Ondernemingsraad bekendgemaakt. Bij Mecom is niemand voor een reactie bereikbaar. Laatste wijziging: 7 januari 2014, 09:37

De gesprekken vonden plaats in motel Van der Valk in Urmond. Vanochtend was daar een protestbijeenkomst van personeel van MGL. Topman Rory Macnamara en rechterhand Keith Allen werden opgewacht door circa 150 boze werknemers met spandoeken en posters.

Achtereenvolgens voerden beide toplieden gesprekken met commissaris Leon Frissen van LMG, het managementteam van Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad en de OR. Cox: “We hebben Keith Allen en Rory Macnamara verteld dat we door zullen gaan tot het einde. Van Mecom verwachten we niets meer.”

Macnamara en Allen maakten tijdens de gesprekken duidelijk dat de ze achteraf de vraagprijs van veertig miljoen te laag vinden, aldus de voorzitter van de OR. Inzet van de onderhandelingen zal dan ook een hogere verkoopprijs zijn.

De Belgen waren eind vorig jaar bereid 38,5 miljoen euro te betalen. Mecom vroeg 40 miljoen, plus de elf miljoen euro die MGL in kas heeft. Aan die tweede eis kwam Concentra tegemoet komen. Over de laatste anderhalf miljoen euro liepen de gesprekken nog, toen Mecom zich onverwacht terugtrok. Tot woede van MGL-directeur Loek Radix die opstapte. De redactie voelde zich verraden en richtte een actiecomité op: Stop de moord op het Limburgse woord.

Als Mecom niet alsnog tot overeenstemming komt met Concentra, lijkt de chaos bij het Britse bedrijf compleet.  De herfinanciering van Mecom staat op het spel en daarmee de toekomstplannen voor de kranten van Wegener, ook in het bezit van Mecom.

Dat zeggen twee hooggeplaatste functionaris binnen Wegener. Moederbedrijf Mecom staat voor een herfinanciering van 105 miljoen euro voor de Nederlandse activiteiten. Circa 35 miljoen euro is bedoeld als lening, de rest als doorlopend krediet.

“Met de verkoop van de Limburgse kranten was die 35 miljoen meteen weggepoetst en zou Wegener verder geen pijn hoeven lijden”, aldus een van de bronnen bij Wegener.
Door op het laatste moment een stokje te steken voor de verkoop van MGL aan Concentra, staat de herfinanciering van Mecom op losse schroeven.

“Limburg heeft alle medewerking stopgezet aan operatie Phoenix, het bezuinigingsplan waarop de herfinanciering is gebaseerd. Als Limburg niet meedoet, dan Wegener ook niet.”

De functionaris onderschrijft dat de deal tussen Mecom en Concentra zo goed als rond was. Mecom eiste 40 milljoen euro, plus het geld dat nog in kas zit in Limburg, circa elf miljoen euro. Dat staat in een uitgelekte brief van topman Keith Allen aan directeur Marc Vangeel van Concentra. 

“Concentra wilde gaan tot ongeveer 38 miljoen euro, plus die elf miljoen. Daarnaast zou Concentra de komende jaren diensten blijven afnemen van Wegener, zoals ICT. MGL zou ook deel blijven uitmaken van de Persdienst”, aldus de functionaris.

Over de laatste 1,5 miljoen euro was beslist te praten geweest. “In plaats daarvan - tot een ultimatum is het nooit gekomen - trok Mecom het voorstel plotseling in. Daar zijn ze in Limburg zo furieus over. Ik denk dat de Britten hopen MGL later voor vier tot acht miljoen euro meer te kunnen verkopen.”

De woordvoerder van Mecom in Nederland, Ian Bickerton, wil geen commentaar geven. “Het is een zaak tussen Mecom en MGL.” Ook wil hij niet ingaan op de herfinanciering. “Ik ga daar niet over speculeren.”

Directeur Marc Vangeel van Concentra was niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook:
Brief Mecom aan Concentra over stand van zaken verkoopproces (.pdf)

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.