training eu starters

— maandag 8 februari 2021, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Massale demonstraties in Myanmar tegen coup: zenders en sociale media op zwart, internetverkeer hersteld

Yangon, eerder vandaag. Duizenden demonstranten zijn op de been in Myanmar, om te demonstreren tegen de machtsovername. | Nyein Chan Naing / EPA

In Myanmar protesteren tienduizenden mensen tegen de militaire staatsgreep in Myanmar van 1 februari. Afgelopen zondag werd internet- en mobiel telefoonverkeer weer doorgelaten, na een dagenlange blokkade. Hoewel populaire sociale media volgens lokale media nog niet bereikbaar zijn, komen via hashtags op Twitter foto's en video's van omvangrijke demonstraties beschikbaar. Laatste wijziging: 8 februari 2021, 11:09

Alleen door het leger beheerde zenders zijn nog in de lucht: Myanma Radio and Television (MRTV) reppen niet over de demonstraties. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat er honderden mensen zijn opgepakt, waaronder politici en activisten.

Persvrijheidsorganisatie CPJ meldt dat private zenders in Myanmar niet mogen uitzenden. Volgens CPJ zijn print- en online publicaties voorlopig nog toegestaan. Het leger noemt de blokkade van uitzendingen en internetdiensten noodzakelijk om “stabiliteit in het land te garanderen.”

Het leger verklaarde begin februari de verkiezingsoverwinning van de National League for Democracy als ongeldig. De partij zou vijf jaar een absolute meerderheid krijgen, maar het leger stelt dat de verkiezingen van november frauduleus zijn verlopen.

Partijleider Aung San Suu Kyi werd opnieuw onder huisarrest geplaatst, onder meer omdat ze zonder de juiste vergunning radio-apparatuur (in het bijzonder portofoons, red.) zou hebben geïmporteerd.

Volgens de verkiezingscommissie is er geen bewijs voor fraude tijdens de recente verkiezingen. Het leger zegt dat de verklaarde noodtoestand een jaar duurt en er daarna nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Het leger van Myanmar treedt traditioneel hard op tegen demonstranten. Video’s op Twitter tonen de inzet van waterkanonnen tegen demonstranten. In hoofstad Yangon doen duizenden mensen mee aan een algemene staking. Via hashtags als #WhatsHappeningInMyanmar en #Feb8Coup informeren toeschouwers en demonstranten elkaar en de buitenwereld.

Bekijk meer van

Myanmar

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.