mgm nvj maart

— dinsdag 28 april 2015, 14:41 | 1 reactie, praat mee

Martin Sommer 7,1

Toen hij in 1997 naar Parijs vertrok om daar correspondent te worden, was Martin Sommer naar eigen zeggen een ‘middle of the road-linkse redacteur’. Na zijn terugkeer in 2002 ging hij cynische stukken schrijven over onderwerpen als integratie en windenergie. Zo werd hij de favoriete ‘Azijnbode’-scribent van GeenStijl. Maar politiek commentator Sommer roept ook weerstand op, extern én intern. Boudewijn Geels over de rechtsbuiten van de Volkskrant. Laatste wijziging: 19 mei 2016, 11:05

‘Toen ik in 1997 naar Parijs vertrok om daar correspondent te worden, was ik een middle of the road-linkse redacteur. In 2002 keerde ik terug, een maand na de moord op Pim Fortuyn. Door die vijf jaar in Frankrijk keek ik met veel grotere afstand naar mijn eigen land. Ik zag opeens veel helderder wat politieke correctheid is.’
Martin Sommer vertelde dit eind 2008 in HP/De Tijd, in een door Roelof Bouwman en mij geschreven artikel over de richtingenstrijd bij de Volkskrant. Kop: ‘Eerst rood, toen rooms, toen ruzie.’
Want ruzie was er. In de linkerhoek: Jan Tromp en Bert Wagendorp. Op rechts: Chris Rutenfrans, Arie Elshout, Hans Wansink, Paul Brill en Martin Sommer. Laatstgenoemde had zich in 2002 heilig voorgenomen om nooit meer een politiek correcte alinea af te scheiden.
Dat is hem zo goed gelukt dat Sommer zich thans de favoriete ‘Azijnbode’-auteur van GeenStijl mag noemen. Op dat weblog spreekt men over ‘de snoeirake zaterdagcolumns van politiek commentator Sommer’.
Maar er is ook regelmatig weerstand.

‘Weer lekker feitenvrije column. Houdt het ooit op?’ twitterde Rutger Bregman 29 maart met gevoel voor drama. De jonge historicus (bouwjaar 1988) gaat blijkbaar al lange tijd gebukt onder de naargeestig-rechtse epistels van Sommer. ‘Niet vanzelf,’ reageerde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren alert. De politica gebruikte de woorden die ook klinken in dat Sire-spotje tegen ouderenmishandeling. Ze was, twitterde ze, ‘al met de hoofdredactie wezen praten over o.a. feitenvrije windbash’. Van Tongeren doelde op stukken waarin Sommer zich kritisch had uitgelaten over windenergie.
Maar daarop steeg Max Pam met gevelde lans te paard. ‘Een column moet juist feitenvrij zijn,’ oreerde hij in zijn eigen Volkskrant-column. ‘De column is bedoeld als het vehikel om de schrijver in de gelegenheid te stellen zijn eigen mening door te laten schemeren.’
Zoiets heet een kus des doods: een medestander die beweert dat het goed is dat je column feitenvrij is, waarmee hij dus bevestigt dát hij feitenvrij is. ‘Met zulke vrienden heb je betere vrienden nodig,’ twitterde Volkskrant-wetenschapsredacteur Martijn van Calmthout, die in het ‘kamp-Wagendorp’ zit (Tromp is met pensioen), dan ook sarcastisch.
Pams ‘verdediging’ moet ook Sommer hebben geërgerd. Want uit zijn stukken kun je opmaken dat hij juist wél dagelijks door zijn markante bril in allerhande rapporten zit te turen. Wellicht mede daarom is hij de enige Volkskrant-columnist die niet rondhangt op Twitter. De kleffe schouderklopjes die je daar als zodanig óók vaak krijgt, kan Sommer, hem een piepklein beetje kennende, best missen.

Aanleiding voor Bregmans ‘Houdt het ooit op’-verzuchting was Sommers commentaar over het VVD-plan om vluchtelingen voortaan alleen nog op te vangen in de eigen regio. Sommer hekelde de ‘Pavlov’- reacties van links en D66. Het huidige asielbeleid houdt ‘een weerzinwekkend kat- en muisspel met smokkelaars in stand,’ constateerde hij. En: ‘Steeds weer nieuwe immigratiegolven leveren in Europa telkens nieuwe integratieproblemen op.’
Frits Bolkestein had het kunnen zeggen. En Pim Fortuyn. En de charmeur uit Venlo. Maar dit was een Volkskrant-scribent. Dus geen buitenstaander die eens per twee weken een hoekje achterin krijgt zodat je als krant kunt pochen met je brede palet aan meningen, maar een routinier in vaste dienst. Op zaterdag. Op misschien wel de meest prominente plek.
Eerder nam Sommer dus de kosten en baten van windenergie op de korrel. Hij verklaarde het Energieakkoord, dat voorziet in de bouw van meer windparken, ‘dood’. Dit is zo’n onderwerp waarbij ik graag een oogje toeknijp als het om de kale feiten gaat, omdat ik gewoon heel erg vóór windenergie wil zijn. Zo niet Martin Sommer. Die gaat rapporten lezen, aard en wezen van de Nederlandse politicus overdenken en komt dan met een Sommeriaans-cynisch stuk. Zelf vindt hij zich overigens niet cynisch maar realistisch. 
Hij vond dat de gedoogcoalitie VVD-CDA-PVV een kans moest hebben. Hij stemde op de eurokritische combinatie ChristenUnie/SGP.
En toch betwijfel ik of hij echt rechts is.

Sommer doet denken aan Hendrik Jan Schoo, wiens Elsevier in de jaren ’90 dingen over immigratie schreef die je toen nog helemaal niet mocht zeggen. Toen Schoo (hij was ook kort adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant) in 2007 overleed, noemde PvdA-politicoloog Jos de Beus hem ‘de beste denker die de PvdA niet gekend heeft’. Ook Sommer was een bewonderaar van Schoo.
Bert Wagendorp en zijn muze Wilma de Rek zien liever ‘iemand als Rutger Bregman’ op Sommers plek, hoor ik van insiders. Maar de man die daarover gaat is dat niet van plan.
‘Martin is een echte vrijdenker, die nooit in voorspelbare stramienen redeneert’, schreef Philippe Remarque, zelf getrouwd met een vrouw die politiek correcte opiniemakers als ontbijt eet, op 3 april in zijn krant. ‘En wat zijn dan precies kloppende feiten als de feiten juist inzet zijn van discussie? Dan worden zogenaamde feiten soms al te makkelijk ingezet om andermans mening te delegitimeren.’
Zo is het maar net. Discussie gesloten.

Vrijdenken: 9
Feitenhonger: 8 (de man leest zijn rapporten)
Cynisme: 8,5 (realisme, zegt hij zelf)
Aaibaarheid: 3 (zie vorige punt)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.