website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Marconi Oeuvre Award 2018 naar Willem van Kooten

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in radio op dinsdag 18 december 2018, 08:42

© AVROTROS

Nieuws Willem van Kooten ontvangt dit jaar de Marconi Oeuvre Award. Van Kooten, ook bekend onder zijn pseudoniem Joost den Draaijer ontvangt de award als grondlegger van de hitradio in Nederland.

Jingles, fillers, intro’s volpraten en horizontale programmering; we vinden het vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Toch is er maar één die het naar Amerikaans voorbeeld in Nederland heeft geïntroduceerd: Willem van Kooten.

De Marconi-jury schrijft in haar juryrapport onder meer: “Van Kooten beheerste het radiomaken als geen ander; altijd vol energie, bravoure, passie en met een perfecte timing. Hij werd daarmee het ultieme voorbeeld voor de latere generaties discjockeys. Zij oefenden allemaal het dj-vak uit binnen de norm die Van Kooten misschien wel onbewust in Nederland heeft neergezet”.

Ook maakte de Marconi-jury vanmiddag de genomineerden bekend voor de Aanstormend Talent Award, de Beste Zender Award en de Online Award. De genomineerden voor de Marconi Award voor Aanstormend Talent zijn: Shay Kreuger (NPO Radio 2), Bram Krikke (SLAM!) en Bas Menting (Radio 538).

In de categorie Beste Zender zijn genomineerd voor een Marconi Award: NPO Radio 2, Radio 10 en
SLAM!

Voor het eerst wordt de Marconi Online Award uitgereikt, een nieuwe juryprijs om audio-initiatieven te waarderen die zich online afspelen en die in zekere zin de springplank zijn naar de radio van de toekomst. De genomineerden zijn: BNR SMART Radio, Dag en Nacht Media en NPORadio4.nl

De vakjury voor de Marconi Awards bestaat dit jaar uit Wibo Dijksma (juryvoorzitter AVROTROS), Marc Adriani (Talpa Radio), Bart Arens (NPO Radio 2), Mireille van Ark (BNR Nieuwsradio), Jan-Willem van Engelen (NPO Radio 2 & 5), Beitske de Jong (NPO Radio 4), Dave Minneboo (Qmusic), Coen Swijnenberg (Radio 538), Jordi Warners (SLAM!) en Simone Weimans (NPO Radio 1).

Naast de Marconi Awards worden er tijdens het RadioGala van het Jaar ook publieksprijzen uitgereikt, waaronder de Gouden RadioRing. Luisteraars kunnen tot 10 januari via RadioRing.nl stemmen op hun favoriete radioprogramma, radiopresentatrice en radiopresentator.

De 13e editie van het RadioGala van het Jaar vindt op donderdag 31 januari plaats in Theater Gooiland in Hilversum.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.