— woensdag 19 augustus 2015, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Manning veroordeeld voor verlopen tandpasta

Fredrik von Erichsen / EPA

Oud-militair Chelsea Manning, die klokkenluidersite WikiLeaks van honderdduizenden gevoelige documenten voorzag en daarvoor 35 jaar gevangenisstraf kreeg, is in gevangenis gestraft voor misdragingen, waaronder het bezit van tandpasta waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen. Haar rechten worden drie weken beperkt. Laatste wijziging: 19 augustus 2015, 10:06

Manning bezat verder boeken en tijdschriften waarvoor geen toestemming was gegeven en zou zich opstandig hebben gedragen, door onder meer eten op de vloer te gooien. Ze mag drie weken geen gebruik maken van de fitnessruimte, de bibliotheek of naar buiten gaan, meldt Reuters.

Er is veel kritiek op de extra bestraffing voor zoiets triviaals als een verlopen tube tandpaste - hetgeen als ‘medicijnenmisbruik’ werd betiteld. Volgens Mannings raadsvrouw zal haar cliënt niet zwijgen, ondanks de “belachelijke veroordeling”.

Op dinsdag werd een petitie met ruim honderdduizend handtekeningen aangeboden aan het Amerikaanse leger om de aanklachten te laten vallen. Dat bleef zonder effect. De documenten, slagveldverslagen, video’s en diplomatiek berichtenverkeer die Manning ontvreemde, geldt als het grootste informatielek in de Amerikaanse geschiedenis.

Bekijk meer van

WikiLeaks Chelsea Manning

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.