— maandag 29 april 2019, 10:11 | 0 reacties, praat mee

‘Machtsverschuiving van omroepen naar NPO-netmanagers is al jaren gaande’

© ANP

Volgens voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind is de machtsverschuiving van omroepverenigingen naar de NPO-netmanagers al jaren gaande. Dat zegt hij na het bericht van NRC vorige week over de vergaande bemoeienis van netmanagers met de inhoud van programma's.

Gijs van Beuzekom en Frans Klein ontkenden nog de grote invloed van netmanagers. Maar Verlind zegt bij Spreekbuis dat het logisch is. “Doe je niet wat ze willen, dan krijg je simpelweg geen zendtijd.” En “wie heeft er nou zin om te bijten in de hand die je voedt?”

Ton Verlind heeft wel wat oplossingen om de invloed van NPO-managers aan banden te leggen. Verlind: “Nu de netmanagers zo sterk present zijn zouden ze om de 4 jaar herbenoemd moeten worden met een termijn die maximaal 8 jaar zou mogen duren. Dubbelfuncties zouden verboden moeten zijn en er zou een stevige onafhankelijke audit moeten zijn rond de vraag of de publieke omroep de geformuleerde doelen op bijvoorbeeld journalistiek gebied wel voldoende waarmaakt. Echte controle op het beleid ontbreekt naar mijn idee.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.