website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Machtsverschuiving van omroepen naar NPO-netmanagers is al jaren gaande’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in omroep op maandag 29 april 2019, 10:11

© ANP

Nieuws Volgens voormalig KRO-mediadirecteur Ton Verlind is de machtsverschuiving van omroepverenigingen naar de NPO-netmanagers al jaren gaande. Dat zegt hij na het bericht van NRC vorige week over de vergaande bemoeienis van netmanagers met de inhoud van programma's.

Gijs van Beuzekom en Frans Klein ontkenden nog de grote invloed van netmanagers. Maar Verlind zegt bij Spreekbuis dat het logisch is. “Doe je niet wat ze willen, dan krijg je simpelweg geen zendtijd.” En “wie heeft er nou zin om te bijten in de hand die je voedt?”

Ton Verlind heeft wel wat oplossingen om de invloed van NPO-managers aan banden te leggen. Verlind: “Nu de netmanagers zo sterk present zijn zouden ze om de 4 jaar herbenoemd moeten worden met een termijn die maximaal 8 jaar zou mogen duren. Dubbelfuncties zouden verboden moeten zijn en er zou een stevige onafhankelijke audit moeten zijn rond de vraag of de publieke omroep de geformuleerde doelen op bijvoorbeeld journalistiek gebied wel voldoende waarmaakt. Echte controle op het beleid ontbreekt naar mijn idee.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.