data als kans

— maandag 17 februari 2020, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Luchtverkeersleiding dreigt met juridische stappen tegen NH Nieuws

De verkeerstoren op luchthaven Schiphol. - © Sem van der Wal / Novum

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dreigt met een kort geding tegen NH Nieuws als de regionale omroep niet een nieuwsbericht aanpast over een blunder van de dienst, meldt NH Nieuws. LVNL wil dat NH Nieuws een video van de website haalt, waarin te horen is dat de verkeersleiding op Schiphol vliegtuigen laat landen op een baan die nog niet was vrijgegeven. Laatste wijziging: 27 februari 2020, 11:22

Er zouden zestien vliegtuigen zijn geland, terwijl dat eigenlijk niet mocht.

Volgens NH Nieuws kwam deze informatie naar boven na bestudering van vliegverkeerdata en het beluisteren van het radioverkeer tussen de verkeerstoren en een aantal vliegtuigen. Deze fragmenten komen uit een openbare bron en zijn voor iedereen te beluisteren op het internet.

LVNL heeft inmiddels de redactie van NH Nieuws laten weten een kort geding aan te willen spannen. De luchtverkeersleiding beroept zich hierbij op een Europese Verordening, waarin zou staan dat voorvallen tussen de verkeerstoren en een vliegtuig niet opnieuw mogen worden uitgezonden.

Ook zegt LNVL dat de geluidsopnamen niet heruitgezonden mogen worden, omdat het bedrijf haar werknemers wil beschermen tegen een publieke veroordeling. LVNL is bang dat de opname uit zijn context wordt gehaald, zo laat een woordvoerder weten.

NH Nieuws vindt het maatschappelijk en journalistiek belang van dit fragment echter van dusdanig hoge waarde, “dat wij deze niet willen verwijderen”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.