e learning nvj

— vrijdag 10 juni 2011, 09:50 | 0 reacties, praat mee

‘Lokale online media vooral doorgeefluik’

Lokale media zijn op internet vooral verzamelaars en doorgevers, concluderen Piet Bakker en Karen Bosch na onderzoek in de twee Utrechtse gemeenten Leusden en Bunschoten. Bakker en Bosch wilden een antwoord op de vraag welke bijdrage traditionele en nieuwe digitale media leveren aan de informatievoorziening op lokaal niveau. De rol van regionale kranten, huis-aan-huisbladen en lokale/regionale omroepen verschuift namelijk steeds sterker naar online. De onderzoekers inventariseerden gedurende een week alle mediakanalen - inclusief Twitter - op nieuws over de gemeentelijke politiek. Laatste wijziging: 10 juni 2011, 12:02

Het media-aanbod is met ruim twee dozijn mediakanalen per gemeente indrukwekkend, stellen Bakker en Bosch in ‘Hyperlocal in de praktijk’. De helft van de kanalen berichtte gedurende de week echter niets over lokale politiek, een kwart bracht eigen nieuws over de gemeente en het andere kwart herpubliceerde wat al elders was verschenen.

“Digitale media spelen geen rol van betekenis. Die plaatsen door wat elders gepubliceerd wordt; eigen nieuwsgaring, discussie, kritiek en commentaar ontbreekt”, aldus de onderzoekers. De traditionele media brengen nog altijd het meeste originele nieuws, maar leunen daarbij sterk op de institutionele bronnen als gemeente en politieke partijen. ‘Hyperlocal in de praktijk’ wordt vandaag gepresenteerd tijdens het zogeheten Politicologenetmaal.

Meer bij De Nieuwe Reporter

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.