website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Linkse vaders als schrijversgoudmijn

Mark Koster — Geplaatst op vrijdag 20 januari 2017, 13:59

Koster & vrienden Stichting Socutera heeft nog geen loket geopend voor deze nieuwe groep maatschappelijke verschoppelingen: mannen die geplaagd worden door een jeugd met een links-intellectuele vader. Dus, ja dan verschijnen er ineens romans. Linkse vaders en zeker beroemde linkse vaders blijken een schrijversgoudmijn.

Journalist Teun van de Keuken rekent in zijn roman ‘Goed Volk’ liefdevol af met zijn verwekker, de verbeten-geëngageerde documentairemaker Johan van der Keuken. Het begint een klein genre te worden. Robert Vuijsje bespotte in zijn ‘Alleen Maar Nette Mensen’ de bevoogdende linkse kliek rondom zijn vader Bert, de oud-baas van HP/De Tijd. Daarna fileerde Jelle Brandt Corstius de tekortkomingen van zijn eigen ouwe - de rabiaat linkse stokebrand Hugo Brandt Corstius.

En nu is daar Van de Keuken met een bijna therapeutische roman over zijn verknipte jeugd op het Amsterdamse Prinseneiland. ‘Jouw vader probeerde de wereld te verbeteren met zijn films, mijn vader probeerde mensen te vernietigen met zijn stukjes’, sprak Brandt Corstius op de boekpresentatie van zijn medelotgenoot. ‘Onze vaders waren te veel met zichzelf bezig om kinderen op te voeden’, stelde Van de Keuken vast.

Als de heren dan toch iets aan opvoeding deden betrof dat niet het gezamenlijk consumeren van de film ‘Grease’, maar bestond het entertainment uit het in een auto hardop voorlezen uit ‘Ulysees’. ‘Hij las ons hikkend van het lachen een eindeloos reeks namen voor uit het boek’, citeren we Teun.

Goed, en hoe doet Van de Keuken junior het zelf thuis? Hij werkt er aan, zullen we maar zeggen. Ook de debuterende romancier was lekker afwezig tijdens het schrijven van deze Bildungsroman. Zijn vrouw had gelukkig nog een spelfout ontdekt, zodat er een tweede druk komt. ‘Kan ik het boek eindelijk aan jou opdragen, schat. Dat was ik in mijn oneindige egocentrisme natuurlijk weer vergeten.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.