mgm nvj maart

— donderdag 24 januari 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Libië: freelance-fotograaf gedood bij beschieting in Tripoli

Libië: freelance-fotograaf gedood bij beschieting in Tripoli
Het strand van Zuwara, Libië. In 2016 kwamen 85 vluchtelingen om bij een poging Europa te bereiken | Mohamed Ben Khalifa / EPA

In Libië is freelance-fotograaf Mohamed Ben Khalifa afgelopen zaterdag bij een beschieting om het leven gekomen. Ben Khalifa (35) werkte voor diverse media, waaronder persbureau Associated Press, het humanitaire nieuwsagentschap Integrated Regional Information Networks (IRIN) en videonieuwssite Ruptly, onderdeel van de Russische zender RT.

Ben Khalifa was in het zuiden van Tripoli op reportage met een groep strijders van de zogeheten ‘Tripoli Protection Force’, toen de groep onder vuur kwam, melden lokale media. In Libië zijn meerdere milities actief, die ook met elkaar vechten. Ben Khalifa werd dodelijk getroffen door granaatsplinters toen hun konvooi werd beschoten.

Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ is niet te achterhalen voor welke opdrachtgever Ben Khalifi zaterdag op pad was. Sinds het begin van de Libische opstand in 2011 zijn daar twaalf journalisten gedood. Onder hen waren tien fotografen en cameramensen, aldus CPJ. In 2016 kwam de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans om, gedood door een scherpschutter van IS.

Ben Khalifa begon met zijn fotojournalistieke werk in het jaar van de Libische opstand en documenteerde de daarop volgende gevechten en terreuraanslagen. Hij fotografeerde daarnaast de vluchtelingenstroom die ontstond - met indringende foto’s van mensen die verdronken bij een poging naar Europa te komen. Ook legde hij het dagelijks leven van Libische burgers onder extreme omstandigheden vast. Meer bij Associated Press

Bekijk meer van

Mohamed Ben Khalifa Libië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.