— dinsdag 22 september 2020, 16:30 | 0 reacties, praat mee

Len Munnik wint Inktspotprijs 2020

De winnende tekening van Len Munnik, beloond met de Inktspotprijs 2020.

Len Munnik heeft met zijn tekening 'Alles wordt weer normaal' de 28e editie van de Inktspotprijs gewonnen. Het is de tweede keer dat Munnik de prijs ontvangt: in 1996 won hij ook al eens, toen met een tekening rond Srebrenica. Die tekenening verscheen in oktober 1995 in Trouw.

“De Inktspotprijs 2020 gaat naar iemand die de gevolgen van de pandemie zowel dichtbij haalt als doortrekt tot een mondiaal probleem. Het knappe van de winnende prent Alles wordt weer normaal van Len Munnik is dat hij niet zo zeer confronteert als wel tot nadenken dwingt”, aldus juryvoorzitter Saskia de Bodt.

Er waren nog vier tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs: Horrorfilm anno 2020 van Jip van den Toorn, Syrië van Reid, Geleijnse en van Tol, Stable Genius van Siegfried Woldhek en Dwangkapje van Rhonald Blommestijn.

Er werden 108 tekeningen ingezonden voor de vakprijs. Er was volgens de jury bij inzendingen een duidelijke scheidslijn te herkennen: lockdowndatum 12 maart 2020.

“Het was - en is - heel moeilijk om grip te krijgen op een pandemie. De kranten stonden bol van artikelen van schrijvers, filosofen, artsen en ervaringsdeskundigen die vele, vele woorden tot hun beschikking kregen om vele, vele standpunten van alle kanten te belichten. Er werd gefoeterd en gezeurd. Maar die arme tekenaars? Die moesten, zoals altijd, in één beeld iets duiden, iets overweldigends, waarvan niemand de afloop wist. Maar ze bleven overeind”, aldus het juryrapport.

Alle inzendingen zijn opgenomen in de fraai uitgevoerde catalogus Inktspot! Een speciale uitgave ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van organisator, Stichting Pers & Prent.

 

Bekijk meer van

Len Munnik Inktspotprijs

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.