— dinsdag 18 juli 2023, 17:40 | 0 reacties, praat mee

Left Laser-journalist doet aangifte tegen VVD-voorlichter Kees Berghuis

© ANP / ProNews

De journalist van het platform Left Laser heeft aangifte gedaan tegen VVD-voorlichter Kees Berghuis. Aanleiding voor de aangifte is het afpakken van de microfoon van de desbetreffende verslaggever, toen deze probeerde VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans enkele vragen te stellen. Laatste wijziging: 18 juli 2023, 17:58

“Ja, ik heb inmiddels aangifte gedaan”, zegt de man, die niet zijn naam wil noemen, tegen het ANP.

“Ik heb de beelden aangeleverd als bewijsmateriaal.”

De aangifte moet volgens de Leftlaser-medewerker duidelijk maken dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen. Volgens hem zou juist de VVD dat moeten onderschrijven, omdat de partij volgens hem beweert “dat iedereen die aan journalisten komt opgesloten moet worden”.

Berghuis schreef kort na het incident op Twitter dat hij de journalist niet had mogen aanpakken, maar de Left Laser-journalist erkent dat hun manier van werken ook niet heel subtiel is.

“We gaan er zelf ook met gestrekt been in en vinden onszelf niet heel zielig, maar we willen wel duidelijk maken dat dit niet kan.”

NVJ adviseerde aangifte te doen
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelde het gedrag van Berghuis en adviseerde de verslaggever al om aangifte te doen.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zei daarnaast dat de journalist zich naar aanleiding van het incident heeft gemeld bij PersVeilig, het gezamenlijke initiatief van de NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie.

“En dat is ook terecht”, zegt Bruning. “Dit gedrag kan niet, zeker niet als het komt van een politieke partij die zegt persvrijheid en persveiligheid hoog in het vaandel te hebben staan.”

Bekijk meer van

Left Laser

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.