banner festival 23

— woensdag 2 januari 2019, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Lading archieven openbaar; ook over vermoorde IKON-journalisten

Een demonstratie uit solidariteit met de vermoorde IKON-journalisten.

Het Nationaal Archief maakt vandaag duizenden archiefstukken openbaar die daarvoor niet, of alleen onder voorwaarden, in te zien waren. De opsomming van de onderwerpen neemt al 778 pagina's in beslag. De archiefstukken zij in te zien in de studiezaal van het Nationaal Archief. Laatste wijziging: 2 januari 2019, 09:51

In een persbericht licht het Nationaal Archief er een paar onderwerpen uit waarvan nu stukken openbaar zijn.

Zo bespreekt de ministerraad in maart 1993 het eindrapport van de VN waarheidscommissie naar alle mensenrechtenschendingen tijdens de burgeroorlog in El Salvador. Daarbij kwamen ook 4 IKON-journalisten om. Die bespreking is nu openbaar.

Ook worden brieven van journalist Willem Oltmans aan destijds minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek openbaar.

Ministeries en andere overheidsinstellingen dragen na twintig jaar hun archieven over aan een archiefinstelling. Het merendeel daarvan is direct door iedereen in te zien en te gebruiken.

Maar als de inhoud de privacy van nog levende personen kan schaden of hen onevenredig kan benadelen of wanneer het landsbelang in het geding is, wordt de openbaarheid nog enige jaren beperkt. Dit mag maximaal 75 jaar duren, maar vaak is het korter. Zo worden de notulen van de ministerraad na 25 jaar openbaar.

Andere archieven hebben vaak een termijn van 50 jaar. De termijn wordt altijd vooraf vastgesteld en vervalt op de eerste januari na het verstrijken ervan. Die dag noemen we sinds 2010 Openbaarheidsdag.

Meer bij het Nationaal Archief.

Bekijk meer van

Nationaal Archief

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.