Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 29 oktober 2021, 10:21 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op Wall Street Journal vanwege publicatie Trump-brief

© AFP / Nicholas Kamm

De opinieredactie van de Wall Street Journal (WSJ) oogst felle kritiek vanwege de publicatie van een brief van voormalig president Donald Trump. In die brief stelt Trump dat de presidentsverkiezingen van 2020 ‘gestolen zijn’ en dat er stemfraude is gepleegd.

Critici vragen zich af waarom een krant een brief met dergelijke onbewezen geachte stellingen plaatst en stellen dat WSJ de brief nooit had moeten publiceren. De kritiek komt niet alleen van buiten. Journalisten die bij de krant zelf werken reageren gefrustreerd. De publicatie haalt volgens hen het werk van factcheckers onderuit.

In een reactie stelt de redactieraad van WSJ dat cijfers die Trump aanhaalt en zijn feiten niet kloppen. Tegelijkertijd verdedigt de raad de keuze tot publicatie. “Mr. Trump maakt deze beweringen ook elders, dus we hebben hem geen speciale gunst verleend door hem te laten reageren op een van onze artikelen. We bieden dezelfde hoffelijkheid aan anderen die we bekritiseren, zelfs als ze beschuldigingen doen waarvan we denken dat ze onjuist zijn.”

De redactieraad haalt ook uit naar andere media: “Wat de mediageestelijken betreft, hun pogingen om de heer Trump te censureren hebben niets gedaan om zijn populariteit te verminderen. Ons advies zou zijn om hun eigen normen te onderzoeken nadat ze zo gemakkelijk voor valse Russische collusieclaims waren gevallen. Ze zouden meer geloofwaardigheid hebben in het weerleggen van die van Trump.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.