— vrijdag 6 oktober 2017, 15:43 | 4 reacties, praat mee

Kritiek op RTV Utrecht om live-verslag; redactie achter keuze

Beeld: RTV Utrecht

UPDATE RTV Utrecht heeft onder andere op sociale media veel kritiek te verstouwen gekregen om een live-verslag van de zoektocht naar de vermiste Anne Faber van donderdagavond. De regionale omroep maakte een live-registratie van dreg-werkzaamheden bij een vijver van het Blookerpark in Huis ter Heide, waar gezocht werd naar sporen van de inmiddels een week vermiste Utrechtse. De redactie blijft achter die keuze staan. Over de vraag of alles in beeld moest worden gebracht en zo lang, wordt eerst intern gediscussieerd, laat hoofdredacteur Wim Kramer weten. Laatste wijziging: 6 oktober 2017, 17:57

Vooral het feit dat de camera van RTV Utrecht regelmatig inzoomde op hulpverleners en het water kwam de omroep op kritiek te staan. “Ik vind het absurd dat RTV Utrecht het dreggen live uitzendt en dat de politie dit toestaat. Is er ergens recht op privacy?” vroeg twitteraar @saskia86 zich af. Dagblad van het Noorden-columnist Sander de Hosson noemde de uitzending op hetzelfde medium een dieptepunt van de Nederlandse journalistiek.

Ook bij het Mediaforum van NPO Radio 1’s De Ochtend was er kritiek. “Ik snap best dat als je een programma aan het maken bent dat je beelden wilt laten zien van mensen die aan het zoeken zijn om in te kleuren onder welke omstandigheden die mensen hun werk doen. Maar om dat nou live te doen, daar loop je wel risico mee”, stelde NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. “Je loopt het risico dat je live op Facebook toont hoe dat lichaam uit het water gehaald wordt. En ik vraag me heel eerlijk gezegd af of ze dat bij RTV Utrecht wel op hun geweten hadden willen hebben.”

Volgens Kramer leeft de vermissing van Anne Faber enorm in de regio Utrecht en wordt alle berichtgeving erg goed bekeken. “Dat legt een druk op de redactie om uitgebreid verslag te doen.” Daarom is besloten ook het dreggen uit te zenden. “Daarvoor hebben we naast de kritiek ook veel complimenten gekregen”, aldus Kramer.

Hij begrijpt dat er een risico was dat er live een lichaam zou worden gevonden. “Dat wil je niet live uitzenden. dat is duidelijk. Wij dachten dat dat risico ook niet zo heel groot zou zijn, maar eerlijk is eerlijk dat heeft bij de beslissing live te gaan geen rol gespeeld.”

Kramer gaat met de redactie nog wel bespreken of de live uitzending korter had gemoeten en of alles in beeld gebracht had moeten worden. “Dat is iets wat ik eerst intern wil bespreken. Maar het besluit om live te gaan, daar staan we nog steeds achter.”

Bekijk meer van

Wim Kramer RTV Utrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Job de Haan, 7 oktober 2017, 14:11

Heeft men er bij RTV-Utrecht ook bij nagedacht om het live-verslag” uit te zenden met een vertraging van bijvoorbeeld vijf of tien minuten? Het live-karakter wordt er niet door aangetast en als er privacyschendende beelden worden geregisteerd kan men op tijd besluiten die niet uit te zenden.

Met collegiale groet, Job de Haan

OudRotterdamse_Spionneur, 7 oktober 2017, 17:13

Dit was een live-verslag van ..... ja, van wat?
Zoekende mensen? Hebben deze nieuwswaarde?
Ik denk, dat RTV Utrecht een hoop had, dat tijdens hun verslag ‘iets’ gevonden zou worden. Ik ben er zeker van, dat de camera direct weg gezwenkt zou zijn, maar RTV Utrecht zou waarschijnlijk de rest van haar bestaan hebben laten weten: Waar het nieuws is, zijn wij.
Voor mij het een enge, wellicht commerciële, uitzending geweest. Waren de reclameblokken vóór en ná het verslag uitverkocht?

journoseil, 12 oktober 2017, 12:50

Zo’n zoektocht heeft nieuwswaarde. Maar dit is wel bijzonder treurig, en wat mij betreft niet echt geschikt om live verslag van te doen.

Sander van Kasteren, 16 oktober 2017, 10:35

Wat mij niet geheel duidelijk wordt is: was het live-verslag van binnen of van buiten de politielinten? Het gebeurt vaak genoeg dat je als nieuwsmedium nog aan het overleggen bent of je live moet gaan, terwijl naast je mensen vrolijk staan te streamen en duizenden viewers hebben. Natuurlijk, je hebt als ‘serieus’ nieuwsmedium bepaalde verantwoordelijkheden, maar je mist ook het grote publiek als je niet live gaat. Buiten de politielinten is toch gewoon openbaar terrein?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.