training eu starters

— donderdag 13 maart 2014, 09:19

Kritiek op nieuwe privacyverordening

Het Europees Parlement heeft woensdag met een ruime meerderheid een nieuwe privacyverordening aangenomen, die moet inspelen op de snelle technologische veranderingen van de laatste jaren, waarin het verzamelen, analyseren en delen van gegevens explosief is toegenomen. Volgens de opstellers is vertrouwen in het correct verwerken en bewaren van privacy-gevoelige informatie van groot belang om consumenten te verleiden meer online te besteden en nieuwe diensten af te nemen. Voor journalistiek werk is een uitzondering voorzien. Toch is er veel kritiek op de nieuwe richtlijn, dat als compromisstuk wordt betiteld. Een opt-in regeling, waarbij altijd toestemming vooraf vereist is voor het verzamelen van marketinginformatie en opbouwen van profielen, is na protesten uit de reclame- en marketingwereld van tafel. Het EP eist nu 'strenge eisen' aan transparantie wat er met zulke data gebeurt. Laatste wijziging: 13 maart 2014, 10:25

Ook zijn eisen aan bedrijven die buiten Europa zijn gevestigd afgezwakt, zodat het volgens digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom nog steeds eenvoudig is om je aan de Europese regels te onttrekken.

De privacyverordening maakt zoals gezegd een expliciete uitzondering voor journalistiek werk, een term die bovendien breed wordt gedefinieerd. Als persoonlijke informatie uitsluitend voor journalistieke doeleinden wordt ingezet - of voor artistieke of literaire uitingen - dienen lidstaten uitzonderingen op de verordening mogelijk te maken. Het gaat dan om persoonlijke informatie in nieuwsarchieven, audiovisuele producties en bibliotheken.

Meer bij Europees Parlement [.pdf]] / Webwereld / DDMA

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.