Kritiek op nieuwe privacyverordening
Het Europees Parlement heeft woensdag met een ruime meerderheid een nieuwe privacyverordening aangenomen, die moet inspelen op de snelle technologische veranderingen van de laatste jaren, waarin het verzamelen, analyseren en delen van gegevens explosief is toegenomen. Volgens de opstellers is vertrouwen in het correct verwerken en bewaren van privacy-gevoelige informatie van groot belang om consumenten te verleiden meer online te besteden en nieuwe diensten af te nemen. Voor journalistiek werk is een uitzondering voorzien. Toch is er veel kritiek op de nieuwe richtlijn, dat als compromisstuk wordt betiteld. Een opt-in regeling, waarbij altijd toestemming vooraf vereist is voor het verzamelen van marketinginformatie en opbouwen van profielen, is na protesten uit de reclame- en marketingwereld van tafel. Het EP eist nu 'strenge eisen' aan transparantie wat er met zulke data gebeurt.
Ook zijn eisen aan bedrijven die buiten Europa zijn gevestigd afgezwakt, zodat het volgens digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom nog steeds eenvoudig is om je aan de Europese regels te onttrekken.
De privacyverordening maakt zoals gezegd een expliciete uitzondering voor journalistiek werk, een term die bovendien breed wordt gedefinieerd. Als persoonlijke informatie uitsluitend voor journalistieke doeleinden wordt ingezet - of voor artistieke of literaire uitingen - dienen lidstaten uitzonderingen op de verordening mogelijk te maken. Het gaat dan om persoonlijke informatie in nieuwsarchieven, audiovisuele producties en bibliotheken.
Meer bij Europees Parlement [.pdf]] / Webwereld / DDMA