— donderdag 1 september 2011, 09:25

Krantenarchief Leiden ’op zwart’

Een conflict over de auteursrechten van freelance journalisten en fotografen heeft ervoor gezorgd dat het Regionaal Archief Leiden zijn online krantenarchief van de afgelopen zeventig jaar heeft afgesloten. Volgens het auteursrecht is voor publicaties jonger dan 70 jaar toestemming nodig van de betrokken journalisten en fotografen. "Lira en Pictoright hebben ons gewezen op het illegale karakter van deze wijze van publiceren", zegt cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan. "Ze boden een regeling aan om alle mogelijke claims af te handelen en maakten duidelijk dat er hoe dan ook betaald moet worden als we de kranten online lieten staan. Doodzonde. Ik zie het als onderdeel van ons stedelijk erfgoed. En het is wonderlijk: kranten mogen wel gratis ingezien worden bij het archief op een leestafel, maar niet op het internet. En dat anno 2011." Woordvoerders van Lira (journalisten) en Pictoright (beeld) zijn ook teleurgesteld. Volgens hen hebben De Haan en het Regionaal Archief het niet helemaal goed begrepen. "We willen juist auteursrechterlijke hulp bieden", zegt Hanneke Verschuur van Lira. Meer bij Haarlems Dagblad

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.