— donderdag 19 november 2009, 09:05

‘Kranten, accepteer dat geld!’

UPDATE Geld van de overheid accepteren betekent niet automatisch een verlies aan onafhankelijkheid. Dat betogen NVJ-dagbladsecretaris Bianca Rootsaert en Ernst Jan Rozendaal, journalist bij de Provinciale Zeeuwse Courant. "In het huidige medialandschap ben je rechtsom of linksom altijd afhankelijk", schrijven ze in hun stuk in de Volkskrant vandaag. Betaald worden door een partij die je kritisch dient te volgen, is bovendien al praktijk: de publieke omroep maakt al jaren onafhankelijke journalistieke programma's en heeft daarbij geen last van interventie door de overheid. Laatste wijziging: 19 november 2009, 16:08

Een indirecte afhankelijkheid bestaat wel, erkennen de schrijvers, aangezien de overheid het budget beheert op basis waarvan journalistieke keuzes gemaakt worden. Volgens Rootsaert en Rozendaal moet niet onderschat worden welke impact het heeft om van winstcijfers afhankelijk te zijn.

Zo worden belangen van aandeelhouders of commerciële partners regelmatig boven die van de redactie geplaatst en zijn er in de krantenwereld doorlopend reorganisaties om rendementen op peil te houden. Bedrijven die meer financieringsstromen realiseren, zijn beter af.

Of dat geld nu van de overheid of uit commerciële activiteiten komt, maakt niet uit: “Redacties in winstgevende bedrijven zijn niet onafhankelijker dan redacties die geld van de overheid ontvangen”, stellen ze in het stuk, dat op op nvj.nl is gepubliceerd.

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.