basis naar compleet

— donderdag 29 augustus 2013, 14:03

‘Misbruik’ WOB: 55 cent per inwoner

In 2012 hebben gemeentes 684 keer een dwangsom uit moeten keren op basis van de Wet Dwangsom en Beroep. Dat blijkt uit een overzicht van Olthof Consultancy, die gegevens heeft gekregen van 367 van de 408 gemeenten. De afgelopen week is er veel ophef ontstaan over misbruik van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) meldde een toename van “oneigenlijk gebruik” van de WOB. Als een gemeente te laat reageert dan moet de gemeente, volgens de Wet Dwangsom en Beroep, een dwangsom betalen. Ook vandaag pleiten burgemeesters voor het aanpassen van de WOB om misbruik van de wet te stoppen. Laatste wijziging: 2 september 2013, 10:22

De WOB zou te veel kosten, maar cijfers worden niet gegeven.Olthof Consultancy heeft cijfers van de gemeentes en CBS-gegevens naast elkaar gelegd. De kosten die gemeentes maken lijken best mee te vallen. Het gaat om maximaal 55 cent per inwoner. Het bedrijf vermeldt wel dat de gegevens niet alleen betrekking hebben op de WOB, maar ook betrekking hebben op andere door de gemeente te nemen beschikkingen, zoals bijvoorbeeld omgevingsvergunningen, belastingen, bezwaren en uitkeringen.

De gemeente Eindhoven moet de meeste dwangsommen betalen: 146 met een totale waarde van 119.060 euro. De maximale kosten per inwoner komen uit op 55 cent. Lelystad volgt op plek 2 met 35 dwangsommmen met een waarde van 29.000 euro. Totale kosten per inwoner: 39 cent. De top drie wordt verder aangevuld met de gemeente Utrecht: 14 dwangsommen met een waarde van 11.750 euro. Totale kosten per inwoner: 4 cent.

Bekijk meer van

Wob Wet Dwangsom en Beroep

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.