— donderdag 2 november 2017, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Koerdische journalist in zijn woning afgeslacht

De maandag in zijn woning vermoorde journalist Arkan Sharif op reportage.

In zijn woonplaats Daquq is de Koerdische journalist en cameraman Arkan Sharif in zijn eigen huis vermoord. Sharif, die ook hoofdmeester was van de plaatselijke school, was pas recent naar huis teruggekeerd. Hij had voor Kurdistan TV verslag gedaan van gevechten in Noord-Irak, waaronder gevechten rond Daquq zelf.

In Irak liggen Koerdische media onder vuur, na een niet-erkend referendum voor onafhankelijkheid van de noordelijke regio, en gevechten tussen Iraakse troepen en Koeridsche troepen. Journalisten zijn slachtoffer van geweld en de Iraakse regering sloot onlangs twee Koerdische mediabedrijven omdat ze niet over de juiste licenties zouden beschikken.

Acht mannen drongen afgelopen maandag het huis van Sharif binnen, bonden hem vast en staken hem voor ogen van zijn familie dood, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ op basis van lokale berichtgeving. Het mes werd in zijn mond gestoken.

Juist vandaag is er internationaal aandacht voor geweld tegen journalisten. Elke vijf dagen komt er een journalist om het leven, meldt de NVJ. Niet eerder zaten er zo veel journalisten in de gevangenis, die ook nog eens recordlengte straffen krijgen opgelegd.

Ook in Nederland is intimidatie een regelmatig onderdeel van het werk. Vooral lokale journalisten lopen wereldwijd het grootste risico op geweld, dat tegelijk zelden het grote nieuws haalt. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Irak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.