— donderdag 27 februari 2020, 14:50 | 0 reacties, praat mee

Klinkende overwinning FD in zaak rond miljardair Isabel Dos Santos

Dos Santos op weg naar het podium tijdens een economische conferentie in 2018. Ze is in Angola aangeklaagd wegens fraude. | AFP

Zakenkrant Het Financieele Dagblad (FD) heeft een kort geding gewonnen dat was aangespannen door een trustkantoor dat begin dit jaar in een stuk werd opgevoerd. Het zou hebben geadviseerd enkele vennootschappen van de Angolese miljardair Isabel Dos Santos te verhuizen naar een kleiner trustkantoor, dat minder in zicht van De Nederlandsche Bank zou kunnen opereren. Laatste wijziging: 27 februari 2020, 15:17

United International Management maakte bezwaar tegen de indruk dat ze adviseerden een kantoor “onder de radar van De Nederlandsche Bank” te zoeken.

Het geld van Isabel Dos Santos zou zijn vergaard ten koste van de Angolese bevolking, bleek uit een omvangrijk lek van financiële documenten, de zogeheten Luanda Leaks. In Angola loopt een rechtszaak wegens fraude en witwassen tegen Dos Santos, ook wel “de rijkste vrouw van Afrika” genoemd.

Het kantoor klaagde dat onvoldoende wederhoor is geboden. Het FD had United echter ruim voor publicatie aangeboden om beschikbare documenten te komen doornemen en had daarbij vertalingen van materiaal beschikbaar. Het kantoor had een maand de gelegenheid te reageren, maar stuurde uiteindelijk alleen een advocaat, meldt de zakenkrant.

“United kan zich dan nu niet beklagen dat zij onvoldoende gelegenheid tot weerwoord heeft gekregen”, aldus de rechter. De publicatie is niet onrechtmatig jegens United, aangezien tekst en strekking van het artikel voldoende steun vinden in gebruikte mails en documenten.

“Er is dan ook geen grond voor toewijzing van de gevorderde rectificatie of aanpassing. Vanwege het ontbreken van onrechtmatigheid is er ook geen reden voor toewijzing van een voorschot op schadevergoeding. De vordering zal in zijn geheel worden afgewezen”, aldus het oordeel.

Het trustkantoor moet ruim drieduizend euro aan gemaakte juridische kosten vergoeden. Meer bij Rechtspraak

Bekijk meer van

Financieele Dagblad FD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.