— maandag 8 oktober 2012, 10:06

Karin Jušek 1953-2012

Laatste wijziging: 11 oktober 2012, 17:52

Woensdag 3 oktober overleed journaliste Karin Jušek, 59 jaar oud. Meer dan tien jaar streed zij tegen een zeldzame vorm van kanker met dezelfde vasthoudendheid die haar journalistieke werk kenmerkte. ‘Een pitbull terriër in mantelpak’, zoals een collega haar typeerde (Karin had net zoveel oog voor onrecht als voor mooie, stijlvolle kleren).

Sinds 1996 was zij correspondent voor NRC Handelsblad in Wenen en leverde zij regelmatig bijdragen aan de VPRO Radio. Eind 2000 werd Karin redacteur van het Financieele Dagblad. Kort na die overstap werd bij haar kanker gediagnosticeerd. Ondanks de pijn bleef zij doorwerken. Water bij de wijn doen was niet haar stijl: je bent journalist of je bent het niet. Haar ziekte pakte zij aan als een project. Het werd een grondig onderzoek naar de staat van de gezondheidszorg. Zij hoopte dat anderen daar baat bij zouden hebben en dat was ook zo.

Voor de VPRO Radio vertelde zij openhartig over haar ziekte en de strijd daartegen. Dat interview leverde honderden reacties en vragen op, die allen door Karin zorgvuldig werden beantwoord. Ook dat werd weer een project. Als Karin zich vastbeet in een onderwerp, stuitte zij onherroepelijk op veel zaken die niet deugden, soms héél veel zaken. Helaas had zij meestal gelijk. Ook in haar harde oordeel over lange wachttijden, onbeholpen specialisten en bureaucratie in de zorg.

Opvallend dat iemand die zo assertief kon zijn, tegelijkertijd een toonbeeld was van de legendarische Weense charme en hoffelijkheid. Zij had haar geboorteland Oostenrijk lief en tegelijkertijd benauwde het haar. Felle stukken die zij in NRC Handelsblad schreef over de toenmalige conservatieve regering van ÖVP en FPÖ werden in Wenen als pijnlijk en beledigend ervaren.

Toch was zij geen polemist die schreef om te kwetsen. Zij prefereerde de analyse boven het commentaar, maar in die analyses kon haar pen vlijmscherp zijn. De feiten bleven altijd heilig, waarbij Karin erin slaagde die feiten zo overtuigend te presenteren dat er vaak geen speld meer tussen kon. In radioreportages verraadde haar stem haar. Normaal was die hoog (te hoog, vond Karin zelf), als zaken haar werkelijk kwaad maakten ging haar stem een halve octaaf omlaag en werd donker en warm.

Fieneke Diamand en Kees Schaepman

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.