Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 14 november 2017, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Kamer wil noodfonds voor journalisten

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA, en ChristenUnie willen een noodfonds voor Nederlandse journalisten die in het buitenland in problemen komen. Met het geld moeten journalisten worden getraind en juridische procedures in het buitenland worden vergoed. ‘We zijn blij met dit voorstel en zien verschillende manieren waarop dit ten goede kan komen aan journalisten in nood’, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistiek vakvereniging NVJ. Laatste wijziging: 14 november 2017, 11:11

Het fonds moet 1 á 2 miljoen euro gaan bevatten, aldus initiatiefnemer Sjoerd Sjoerdsma van D66. Het moet journalisten helpen zoals Rena Netjes, die twee jaar geleden bij verstek werd veroordeeld in Egypte.

D66 dient dinsdag een voorstel voor het fonds in bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken.

Sjoerdsma wil het noodfonds niet alleen beschikbaar stellen voor journalisten die al in nood zijn, maar ook om zoveel mogelijk risico’s te beperken. Sjoerdsma: “Journalisten zijn vaak de belangrijkste criticus van een regering. Zeker in conflictgebieden lopen ze veel risico.  Als journalisten in nood zijn, moeten ze op ons kunnen rekenen maar voordat ze vertrekken zijn ook veiligheidsmaatregelen nodig.”

Hij denkt bijvoorbeeld aan het vergroten van het bewustzijn onder journalisten over veiligheidsrisico’s en het aanbieden van trainingen hoe ze zich daar tegen te kunnen weren.

Meer bij D66 en de NVJ.

 

Bekijk meer van

Noodfonds D66

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.