website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kamer wil noodfonds voor journalisten

Dolf Rogmans — Geplaatst in censuur op Tuesday 14 November 2017, 09:13

Nieuws

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA, en ChristenUnie willen een noodfonds voor Nederlandse journalisten die in het buitenland in problemen komen. Met het geld moeten journalisten worden getraind en juridische procedures in het buitenland worden vergoed. ‘We zijn blij met dit voorstel en zien verschillende manieren waarop dit ten goede kan komen aan journalisten in nood’, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning van journalistiek vakvereniging NVJ.

Het fonds moet 1 á 2 miljoen euro gaan bevatten, aldus initiatiefnemer Sjoerd Sjoerdsma van D66. Het moet journalisten helpen zoals Rena Netjes, die twee jaar geleden bij verstek werd veroordeeld in Egypte.

D66 dient dinsdag een voorstel voor het fonds in bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken.

Sjoerdsma wil het noodfonds niet alleen beschikbaar stellen voor journalisten die al in nood zijn, maar ook om zoveel mogelijk risico’s te beperken. Sjoerdsma: “Journalisten zijn vaak de belangrijkste criticus van een regering. Zeker in conflictgebieden lopen ze veel risico.  Als journalisten in nood zijn, moeten ze op ons kunnen rekenen maar voordat ze vertrekken zijn ook veiligheidsmaatregelen nodig.”

Hij denkt bijvoorbeeld aan het vergroten van het bewustzijn onder journalisten over veiligheidsrisico’s en het aanbieden van trainingen hoe ze zich daar tegen te kunnen weren.

Meer bij D66 en de NVJ.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

De orde van Chaos 2018