training eu starters

— vrijdag 29 april 2022, 14:30 | 1 reactie, praat mee

Kabinet reageert scherp op zaak Johan Derksen: ‘Ontluisterend wat er is gebeurd’

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf staat de pers te woord voorafgaand aan de ministerraad. | Laurens van Putten / ANP

Binnen het kabinet wordt scherp gereageerd op de affaire met Johan Derksen, die onder vuur ligt vanwege zijn bekentenis over zijn gedrag jaren geleden met een dronken en bewusteloze vrouw, en de manier waarop daarop in de talkshow is gereageerd. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, die ook over emancipatie gaat, vindt het "ontluisterend wat er gebeurde en heel kwetsend, ook de rol van de omstanders die het gewoon weglachten". In zijn ogen hebben daarna ook "weinig mannen zich erover uitgesproken". Laatste wijziging: 2 mei 2022, 14:50

Dijkgraaf zei voorafgaand aan het kabinetsberaad dat het kabinet hier niet alleen iets van moet vinden, maar ook iets moet doen. Hij wees erop dat Mariëtte Hamer is benoemd als regeringscommissaris en dat er een nationaal actieplan in de maak is.

“Ik voel wel dat de samenleving midden in een soort overgang is. Het wordt nu duidelijker hoeveel geweld er is tegenover met name jonge vrouwen. Als kabinet willen we dit gaan aanpakken en we hopen de maatschappij hierin mee te nemen.”

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) zegt deze week “met stijgende verbazing” naar de uitzendingen van Vandaag Inside te hebben gekeken. Ze vindt het “vergezocht” dat Derksen zijn verhaal na zijn eerste bekentenis nuanceerde en dat “de heren nu het slachtoffer zijn van dit alles”. Ze beschouwt de uitlatingen van Derksen niet als voetbalhumor: “ik zie totaal niets lolligs aan een vermeende verkrachting.” Het is volgens Yeşilgöz “ver een grens over gegaan”. Ze vond het “storend” en “echt jammer” dat aan tafel werd meegelachen om het verhaal van Derksen.

Minister wil zich niet bemoeien met onderzoek naar Derksen
Het Openbaar Ministerie meldde donderdag onderzoek te gaan doen naar de uitlatingen van de voetbalanalist. Daar wil Yeşilgöz zich niet mee bemoeien. Ook wil ze zich niet uitspreken of het terecht is dat de presentatoren aankondigden te gaan stoppen.

Ook minister Hugo de Jonge (Wonen) sprak van “een nare bedoening” om op deze manier met zo’n ernstig thema bezig te zijn. “Het is buitengewoon ongepast om op deze manier lollig te doen over seksueel geweld aan de talkshowtafels.” Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) vond de uitzending “onthutsend”.

Derksen had dinsdag gezegd dat hij tientallen jaren geleden een dronken en bewusteloze vrouw had gepenetreerd met een kaars. Zelf zei hij zich daar voor te schamen, maar de andere aanwezigen aan tafel reageerden er lachend op. Daarna brak een storm van kritiek en verontwaardiging los. Een dag later nuanceerde Derksen zijn uitspraken en zei dat er geen sprake was van penetratie.

Donderdagavond zouden de betrokkenen excuses maken, maar dat gebeurde niet. Derksen zei in plaats daarvan dat hij wilde stoppen met het programma.

Bekijk meer van

Vandaag Inside Johan Derksen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 1 mei 2022, 00:01

De politieke correctheid van de nederlandse regering is onovertroffen.
Chapeau.
Kan men nu eindelijk eens aan alle nog niet opgeloste hoofdpijn dossiers beginnen of wauwelt men nog langer door over Voetbal Inside.

P.S.
Zijn er al pangpang A-4tjes uitgereikt aan de nederlandse militairen.,
Pang Pang koorzang mag ook, vraag maar aan Kajsa Ollongren.
Waarom heb ik de indruk dat zij een hartstochtelijke bewonderares van Putje Putin is?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.