— dinsdag 8 september 2009, 14:24

Kabinet bevriest kopieregeling tot 2013

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie) besloten de bestaande thuiskopieregeling te bevriezen tot 2013. Het betekent dat er de komende drie jaar geen nieuwe thuiskopievergoedingen komen op dvd/harddisk-videorecorders of mp3-spelers. Deze vergoedingen compenseren kopieën die consumenten voor eigen gebruik van films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal maken. De geïnde bedragen worden via Stichting Thuiskopie verdeeld. Het kabinet wil de uitkomst van een lopende discussie over de toekomst van het thuiskopiestelsel afwachten. De huidige heffing op gegevensdragers zou volgens deze werkgroep binnen drie jaar moeten worden afgebouwd, stelt de parlementaire werkgroep auteursrechten 'Werkgroep Gerkens' voor. In die tijd moet het voor de entertainmentindustrie mogelijk zijn zelf businessmodellen op te zetten om op internet geld te verdienen. Laatste wijziging: 9 september 2009, 11:38

De uitzondering in het auteursrecht dat je van muziek of films een kopie voor eigen gebruik mag maken, blijft overeind. Dit heeft Justitie-minister Hirsch Ballin geantwoord op Kamervragen van de SP.

Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) juicht de huidige stap toe. Gerkens vreest al langer dat het Nederlandse thuiskopierecht door Europese regels zou kunnen verdwijnen. “De minister geeft aan dat het moeilijk te bewijzen is of iets uit legale of illegale bron komt. Dat klopt, behalve als het boek, de cd of film nog niet is uitgebracht. We moeten voorkomen dat dit door partijen aangegrepen kan worden om het hele stelsel af te schaffen”, aldus Gerkens.

Ze verwerpt de geruchten dat de minister het hele downloaden illegaal wil maken. “Dat staat nergens in zijn antwoorden”, aldus Gerkens.

Collectieve beheersorganisaties VOICE en Stichting Auteursbelangen zeggen “verbaasd” te zijn over de bevriezing van de thuiskopieregeling. Door het thuiskopiëren enerzijds wettelijk toe te staan en anderzijds niet te zorgen voor een billijke vergoeding handelt de Nederlandse regering volgens de organisaties van rechthebbenden in strijd met de wet en met de Europese richtlijn”. Volgens voorzitter Aad Kosto loopt er nog een aantal zaken over de (bevriezing van) vergoedingen. “Des te merkwaardiger dat het kabinet nu onverhoeds met dit besluit komt”, aldus Kosto.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.