Kabinet bevriest kopieregeling tot 2013
De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin (Justitie) besloten de bestaande thuiskopieregeling te bevriezen tot 2013. Het betekent dat er de komende drie jaar geen nieuwe thuiskopievergoedingen komen op dvd/harddisk-videorecorders of mp3-spelers. Deze vergoedingen compenseren kopieën die consumenten voor eigen gebruik van films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal maken. De geïnde bedragen worden via Stichting Thuiskopie verdeeld. Het kabinet wil de uitkomst van een lopende discussie over de toekomst van het thuiskopiestelsel afwachten. De huidige heffing op gegevensdragers zou volgens deze werkgroep binnen drie jaar moeten worden afgebouwd, stelt de parlementaire werkgroep auteursrechten 'Werkgroep Gerkens' voor. In die tijd moet het voor de entertainmentindustrie mogelijk zijn zelf businessmodellen op te zetten om op internet geld te verdienen.
De uitzondering in het auteursrecht dat je van muziek of films een kopie voor eigen gebruik mag maken, blijft overeind. Dit heeft Justitie-minister Hirsch Ballin geantwoord op Kamervragen van de SP.
Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) juicht de huidige stap toe. Gerkens vreest al langer dat het Nederlandse thuiskopierecht door Europese regels zou kunnen verdwijnen. “De minister geeft aan dat het moeilijk te bewijzen is of iets uit legale of illegale bron komt. Dat klopt, behalve als het boek, de cd of film nog niet is uitgebracht. We moeten voorkomen dat dit door partijen aangegrepen kan worden om het hele stelsel af te schaffen”, aldus Gerkens.
Ze verwerpt de geruchten dat de minister het hele downloaden illegaal wil maken. “Dat staat nergens in zijn antwoorden”, aldus Gerkens.
Collectieve beheersorganisaties VOICE en Stichting Auteursbelangen zeggen “verbaasd” te zijn over de bevriezing van de thuiskopieregeling. Door het thuiskopiëren enerzijds wettelijk toe te staan en anderzijds niet te zorgen voor een billijke vergoeding handelt de Nederlandse regering volgens de organisaties van rechthebbenden in strijd met de wet en met de Europese richtlijn”. Volgens voorzitter Aad Kosto loopt er nog een aantal zaken over de (bevriezing van) vergoedingen. “Des te merkwaardiger dat het kabinet nu onverhoeds met dit besluit komt”, aldus Kosto.