word studentlid

— donderdag 22 mei 2008, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Kaasschaaf

Twee nummers geleden was De Journalist voor een flink deel gewijd aan de persvrijheid in de aanloop naar de Dag van de Persvrijheid op 3 mei. Dan heb je als redactie al snel zoiets van ‘en dan nu een tijdje niet’. Maar die luxe is ons niet gegund.

Laatste wijziging: 22 mei 2008, 15:26

De rechtszaak tegen Opinio en de inval bij Gregorius Nekschot geven aan dat de traditonele hoeder van de persvrijheid, de overheid, zo langzamerhand de grootste bedreiging gaat vormen.


Weliswaar heeft de overheid in artikel 7 van de Grondwet het recht op vrije meningsuiting verankerd, maar het zou dit kabinet sieren als het dat artikel wat serieuzer zou nemen. Nu lijkt het erop dat het kabinet via de methode van de kaasschaaf de persvrijheid inperkt. Om dat te voorkomen, is de ophef over het optreden tegen Nekschot meer dan terecht. Net als het rumoer over de pastiche in Opinio. Theodor Holman toont in zijn bijdrage over de pastiche overtuigend aan dat premier Balkenende lange tenen heeft.


In dit nummer vertellen voetbalverslaggevers hoe zij tijdens het komende EK in Oostenrijk en Zwitserland hun werk moeten doen. Nu al ligt in een draaiboek vast hoe de perscontacten lopen, mocht Oranje in de finale komen. Het is te begrijpen dat de KNVB het aantal journalisten, dat het elftal volgt, beperkt. Aan de andere kant zou het toch mogelijk moeten zijn de touwtjes iets te laten vieren. Op de huidige manier komen journalisten nooit meer de kleedkamer in waar perschef Kees Jansma in zijn verslaggeverstijd wel te vinden was.


Eigenlijk heeft het werk van de voetbalverslaggevers wel iets weg van de collega’s die embedded met Defensie meegaan naar Afghanistan, zoals Daan Marselis. In beide gevallen is het een gunst van de organisatie dat journalisten mee mogen. De KNVB gaat (nog?) niet zover dat de artikelen van tevoren worden gelezen en bij een verliespartij de uitslag uit de verhalen wordt geschrapt. Defensie is daartoe in staat. Na het tragische overlijden van twee soldaten gaat de deur op slot. Terwijl juist dan het werk van journalisten begint. Als de situatie uitzonderlijk wordt en de afwegingen moeilijk, wil je toegang tot je bronnen. Wat mij betreft heeft embedded meegaan geen enkele zin als Defensie journalisten in tijden van crisis het werken onmogelijk maakt.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.