— woensdag 2 december 2015, 09:28 | 0 reacties, praat mee

‘Justitie past censuur toe bij fotografie vreemdelingendetentiecentra’

ANP / Catrinus van der Veen

Door te eisen dat fotograaf Robert Glas toestemming vraagt voordat hij foto's die hij nam in vreemdelingendetentiecentra opnieuw publiceert, past het ministerie van Veiligheid en Justitie censuur toe. Dat stelt hoogleraar mediarecht Wouter Hins in Wordt Vervolgd. In het decembernummer van het mensenrechtenmagazine verschijnen drie foto's van isoleercellen die Glas eerder maakte. In een contract dat Justitie aan Glas voorlegde, eist het ministerie inzage in ieder artikel waar Glas' foto's bij verschijnen omdat 'feitelijke onjuistheden in berichtgeving over vreemdelingen verontwaardigde reacties kunnen uitlokken bij maatschappelijke geledingen, die op hun beurt tot onrust bij gedetineerden kunnen leiden'. Volgens hoogleraar Hins is dat in strijd met de Grondwet. “Misschien zouden media voortaan alle publicaties vooraf moeten voorleggen aan het ministerie van Justitie. Dan komen er zeker geen publicaties meer die zorgen voor onrust.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.