— vrijdag 13 maart 2015, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Bodemprocedure vrije toegang gevangenis

Fotograaf Robert Glas is een bodemprocedure gestart tegen de Nederlandse Staat, nu hij recent in het ongelijk werd gesteld over vrije toegang tot detentiecentra. Glas wilde daar voor Vrij Nederland een fotoreportage maken over de omstandigheden ter plaatse, maar justitie wilde dat de fotograaf zich vooraf én achteraf aan beperkingen zou onderwerpen. Zo wilde de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een stem hebben in welke context foto's gebruikt zouden worden en inspraak hebben in eventueel hergebruik. Ook moest het bijgaande artikel voor publicatie worden voorgelegd. DJI stelde dat het enkel mogelijke feitelijke onjuistheden wil corrigeren en geen interesse heeft in meningen of conclusies uit het stuk. De rechter vond die wensen redelijk en noemde het recht op vrije nieuwsgaring niet identiek aan 'ongeclausuleerde' toegang tot penititiare inrichtingen. Glas wil nu een definitief oordeel over de 'preventieve censuur' die justitie pleegt. Het proces legt hij onder meer vast op de weblog Ultimum Remidium - letterlijk het laatste redmiddel - en de titel van Glas' fotoproject.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.