banner festival 23

— maandag 23 december 2013, 12:16 | 0 reacties, praat mee

Juryrapport Journalist van het Jaar 2013

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent, is door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2013. Op het hoogtepunt van de mediacrisis startte hij succesvol een online en betaald journalistiek platform. Laatste wijziging: 6 januari 2014, 12:25

Wereldwijd bevindt de journalistiek zich in een crisis. Er is voldoende interesse in het werk van journalisten, alleen adverteerders en lezers zijn in afnemende mate bereid daarvoor te betalen. Dat is zorgelijk. Want daarmee dreigt veel moois te verdwijnen. In Nederland verloren dit jaar ruim 1000 journalisten hun baan.

Maar er is ook hoop. Steeds meer journalisten zien een gat in de markt en combineren ondernemen en journalistiek. Zo probeert onderzoekjournalist Eric Smit met Follow the Money (FTM) een bestaan op het bouwen met het bedrijven van onderzoeksjournalistiek en Bert Brussen plus collega’s trachten het online platform The Post Online (TPO) in de lucht te houden. Hun start is veelbelovend, maar moeizaam. Subsidie (FTM), geld van investeerders (TPO) nen zeer zuinig opereren zijn nodig om hun droom in vervulling te laten gaan.

En er is De Correspondent. Een website waar lezers 60 euro per jaar betalen en in ruil daarvoor door nu 27 journalisten geïnformeerd worden over de wereld om hen heen. Niet met nieuws, maar met verhalen die gaan over hoe de wereld in elkaar steekt en waarom dingen gebeuren.

De Correspondent kende een vliegende start. Een uitleg van tien minuten afgelopen maart in het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zorgde direct al voor 15.000 aanmeldingen. Die eerste groep betalende leden stortten geld zonder één stuk gelezen te hebben. Drie maanden geleden ging de website live en inmiddels staat de teller op 25.000 betalende lezers. En elke dag komen er 40 tot 50 betalende lezers bij.

Dat maakt De Correspondent uniek in de wereld. Het is een duidelijk en journalistiek onafhankelijk format, alleen online te volgen, advertentievrij, met een betaalde redactie en vanaf de eerste dag met voldoende lezers. Die lezers betalen ook nog eens voor wat ze consumeren. Door de verhalen te delen met anderen werven zij bovendien meer betalende lezers voor De Correspondent.

De journalist die dit bedacht en uitgevoerd heeft, verdient een prijs. Hij paart visie en overtuiging aan durf en daadkracht. Hij laat zien dat met onafhankelijke journalistiek online geld is te verdienen. Daarom is hoofdredacteur Rob Wijnberg van De Correspondent door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2013.

De Journalist van het Jaar wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van Hilversum Mediastad. De uitreiking van de prijs Journalist van het Jaar 2013 vindt 20 februari plaats in de raadszaal van de gemeente Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes zal daarbij de gastheer zijn.

De Journalist van het Jaar wordt gekozen door de redactie van Villamedia en de redactie-adviesraad, bestaande uit Cisca Dresselhuys, Ad van Liempt, Tony van der Meulen, Tonie van Ringelestijn en Erwin van der Zande.

Lees ook:
- Interview met Rob Wijnberg
- Weg van de nieuwsfabriek (gratis voor abonnees)

Bekijk meer van

Villamedia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.