training eu starters

— donderdag 27 maart 2014, 22:00 | 0 reacties, praat mee

Journalistieke jaarprijzen 2013 uitgereikt

Tijdens een gala-avond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn voor de achtste keer de Tegels uitgereikt, de jaarprijs voor de beste journalistieke producties. In de categorie Achtergrond won de alom geprezen vierdelige documentairereeks "Het nieuwe Rijksmuseum" van Oeke Hoogendijk, dat met lange adem werd geproduceerd voor de NTR. In de categorie Verslaggeving wonnen Jan Eikelboom, Ruth Vandewalle en Joris Hentenaar voor hun Syrië-reportage voor Nieuwsuur (NOS/NTR) over een dorpje dat letterlijk in de vuurlinie ligt. "Het persoonlijk, het politieke, het kleine en het grote verzet, het hulpeloze; het zit er allemaal in", aldus de jury. Laatste wijziging: 30 september 2014, 13:42

In de categorie Nieuws won Jeroen Trommelen (Volkskrant) voor zijn - via klokkenluiderssite Publeaks getipte - onthulling dat Henk Krol van ouderenpartij 50Plus in zijn tijd als werkgever bij de Gay Krant had verzuimd het pensioen voor zijn werknemers veilig te stellen. Als leider van een partij die roept om net pensioenbeleid was dat een pijnlijke ontmaskering: Krol trad per direct af.

In de categorie Interview wonnen Tom Kreling en Hugo Logtenberg (NRC Handelsblad) voor hun interview met de vanwege corruptie, valsheid in geschrifte en aannemen van steekpenningen veroordeelde VVD-politicus en oud-gedeputeerde voor Noord-Holland Ton Hooijmaijers. De jury prijst het psychologisch portret dat gaandeweg een diner ontstaat van een man die vasthoudt dat hij helemaal niets verkeerd heeft gedaan.

In de categorie Onderzoek won Hiske Versprille (Parool) voor haar stukken over de paardenbiefstukken die bij het Amsterdamse restaurant Piet de Leeuw als runderbiefstuk werden verkocht. Versprille, tevens restaurantrecensent van Het Parool sinds het overlijden van Johannes van Dam, kreeg de waarheid boven tafel, met volgens de jury “eigen waarneming, scherpe interviews” en de inzet van wetenschap om per DNA toch echt te bewijzen dat het om paard gaat. Het derde stuk verhaalt over de opmerkelijke groei in de vraag naar paardenvlees sinds het schandaal - want: lekker mals.

De Talentprijs ging dit jaar naar Alwin Kuiken van Trouw voor een stuk over de eeuwenoude Duitse Mensur-traditie, waarbij binnen studentenverenigingen wordt geschermd met scherpe degens. Een verwonding is een ereteken. De jury noemt Kuikens stuk “een goed geschreven en spannend journalistiek verhaal over een onderwerp waar weinigen iets van af weten. Het stuk leest als een trein en informeert.”

De Toekomstprijs ging naar het project Yournalism, een initiatief van Erik Hormes, Sybren Kooistra en Huub Schuijn, waar consumenten geld bijeen kunnen brengen om onderzoeksjournalistieke projecten te realiseren.

De Publieksprijs ging naar Sanne Terlingen voor haar artikelenreeks over vastgoedmagnaat Arthur Paes.

Er waren dit jaar ruim driehonderd inzendingen, waaronder opmerkelijk genoeg geen enkele radio-productie. Jury-voorzitter Yves Desmet noemt het niveau van de inzendingen dit jaar “een rijke oogst”, waar de jury soms een directe winnaar zag of het ronduit betreurde dat er maar één winnaar kon worden gekozen.

Lees ook het volledige De Tegel-juryrapport [.pdf]

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.