— maandag 22 juni 2020, 11:36 | 0 reacties, praat mee

‘Journalistieke duizendpoot’ Kees Wiese (84) overleden

Vorige week overleed in zijn woonplaats Groningen Kees Wiese, een journalist met een lange staat van dienst bij onder meer het Vrije Volk en het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden. Wiese speelde verder een belangrijke rol in de totstandkoming van Masteropleiding Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en was jaren lid van de Raad van de Journalistiek.

Voormalig hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden Dick Dalmolen haalt in een in memoriam herinneringen op aan de veelzijdige journalist, die zich in diverse rollen thuis voelde: algemeen verslaggever, politiek verslaggever, wetenschapsjournalist, columnist en commentator.

In zijn rol als wetenschapsjournalist bezocht Wiese de eerste internationale AIDS-conferenties en was in veel materie zo goed ingevoerd, dat de Rijksuniversiteit Groningen hem later een aparte waardering voor zijn inzet voor de wetenschap toekende, meestal voorbehouden aan wetenschappers.

Wiese was verder betrokken bij diverse grote zaken, waaronder de onthulling, eind jaren zeventig, van het SS-lidmaatschap van toenmalig CDA-leider Willem Aantjes en in de jaren negentig de geruchtmakende euthanasiezaak van een vrouw die al ruim 16 jaar in coma lag. Hij deed verder verslag van oceaanexpedities van Nederlandse onderzoekschip Tyro en schreef over zowel de eerste als de laatste Nederlandse expeditie naar de Zuidpool.

Na zijn pensionering debuteerde Wiese op 82-jarige leeftijd nog als romanschrijver en dichter. Hij was ook een enthousiast amateur-fotograaf. Dalmolen stelt dan ook Wiese te herinneren als een gedreven, journalistieke duizendpoot: “Het jongetje dat zijn eerste woorden met een griffel op een lei schreef, heeft als journalist een tien met een griffel verdiend.”

Op Wiese’s persoonlijke website is een condoleance-register geopend.

Bekijk meer van

Kees Wiese

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.